Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nachtsamenwerking Brabantse wijkverpleegkundigen

Ouderenzorgorganisaties in Brabant werken in de nacht samen in verband met personeelstekort. Door nachtroutes te combineren worden wijkverpleegkundigen vrijgespeeld, zodat ze vaker overdag kunnen werken.
Vollemaan 660 Istock

Het gaat om zorgorganisaties BrabantZorg, Laverhof en Pantein. De samenwerking in de nacht bestaat al vijf jaar en is begonnen als manier om efficiënter te werken. Eén zorgorganisatie neemt dan een stad of dorp voor haar rekening. Dat scheelt reistijd. Inmiddels is de samenwerking ook nodig vanwege het personeelstekort. Financieel verloopt de situatie via een vestzak-broekzakoperatie waarbij geen uitgaven worden gedaan of winst wordt opgestreken.

Stop

De samenwerking in de nacht is slechts een van de maatregelen die negen de zorgorganisaties nemen om het personeelstekort deze zomer op te lossen en schrijnende situaties te voorkomen. BrabantZorg, De Annenborch, Laverhof Pantein, Schakelring, ’t Heem, Van Neynsel, Vivent en Zorggroep Elde doen ook een groter beroep op mantelzorgers en de zelfredzaamheid van cliënten. Wie in de buurt kan helpen en welke zorg is echt nodig? Ook wordt meer gewerkt met technologie. Mogelijk moeten sommige organisaties een cliëntenstop instellen.

Baangarantie

Op de langere termijn wordt gewerkt aan een oplossing samen met de onderwijsinstellingen in een RAAT (Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten). In Noordoost-Brabant zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt over stage- en baangaranties voor studenten in een zorg- en welzijnsopleiding, het sneller begeleiden van zij-instromers naar een baan in de zorg, het verhogen van het rendement van opleidingen en het reduceren van de uitval van studenten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.