Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Natuurgenezeres gevangenis in voor dood patiënt

Een natuurgenezeres die een van haar patiënten dood liet gaan, mag 10 jaar niet meer aan de slag als hulpverlener. Daarnaast kreeg ze donderdag van de rechter in Groningen een gevangenisstraf opgelegd van 10 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk.
Natuurgenezeres gevangenis in voor dood patiënt
Foto: ANP Photo Lex van Lieshout

De 53-jarige genezers uit het Drentse Een behandelde de infecties van een vrouw (39) louter met bolletjes melksuiker. Het slachtoffer stierf na een lange lijdensweg aan de verwaarloosde ontstekingen. Ze had achteraf gezien makkelijk met antibiotica kunnen worden gered.

Uitblijven van zorg
Volgens de uitspraak van de rechtbank heeft de genezeres met haar gedrag onnodige en langdurige schade toegebracht aan de gezondheid van het slachtoffer. Juist het uitblijven van medische zorg werd de doodzieke vrouw uiteindelijk fataal. Omdat de natuurgenezeres nog steeds het laakbare van haar behandeling niet ziet, legde de rechtbank een extra lang beroepsverbod op. De straf valt aanzienlijk hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Dat vond een werkstraf van 120 uur passend en een beroepsverbod voor slechts 5 jaar. De rechtbank meent echter dat een celstraf passend is, omdat de vrouw ernstig tekort is geschoten in haar zorgplicht.

Recht op zelfbeschikking
Volgens de rechtbank stond het slachtoffer zo onder invloed van de genezeres dat ze haar recht op zelfbeschikking niet meer kon uitoefenen. Ze kreeg niet de juiste informatie over haar gezondheid en werd zelfs in haar laatste pijnlijke weken niet doorverwezen naar de reguliere zorg. De genezeres blijft ontkennen dat ze schadelijk bezig is. Ze meent dat haar methode uiteindelijk onsterfelijkheid zal opleveren. (ANP)

2 REACTIES

  1. Mogelijk dat het enigszins vaag klinkend verhaal over dat de methode ‘uiteindelijk onsterfelijkheid zal opleveren’ betrekking heeft op een beroep van verdachte op onvolledig toerekeningsvatbaarheid als strafuitsluitingsgrond. Uit het relaas is echter niet te achterhalen of er daadwerkelijk met zo veel gronden een beroep op voornoemd schulduitsluitingsgrond is gedaan.
    @Jan De benaming ‘natuurgenezer(es)’ betreft niet een wettelijk beschermde beroepstitel en er hoeft geen vergunning of iets dergelijks te worden aangevraagd. Mogelijk dat zo iemand zich aansluit bij een brancheorganisatie, maar dat is niet hetzelfde als een vergunning/toestemming voor beroepsuitoefening.

  2. Lees alle reacties
  3. Als ik een gecompliceerde beenbreuk heb en ik ga naar een bouwvakker — omdat die op de bouw ook wel eens vergelijkbare spalksituaties doet — dan heb ik dat toch helemaal, helemaal aan mezelf te danken als dat fout gaat.
    Typisch Nederlands: zo iemand een vergunning geven en als het fout gaat precies weten hoe het moet. Wat een land

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.