Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederland blijft achter op efficiëntie van zorguitgaven

Redacteur Zorgvisie
In vergelijking met andere landen levert het zorgsysteem in Nederland minder goede resultaten tegen optimale kosten. Dit blijkt uit de Future Health Index 2018, een internationaal onderzoek in opdracht van Philips. Digitale techniek kan volgens Philips een cruciale rol vervullen in het verbeteren van de zorg.
geld
Foto: Adobe Stock

De onder gemiddelde efficiëntie van Nederland komt door de bovengemiddelde uitgaven voor gezondheidszorg als percentage van het bruto binnenlands product, dat 10,9 procent bedraagt. Landen die procentueel gezien evenveel uitgeven bereiken gemiddeld hogere gezondheidsresultaten ten opzichte van Nederland.

scores
De gemiddelde scores van de zestien landen.

Uitkomsten

In de Future Health Index worden gegevens geanalyseerd voor zestien landen die samen ongeveer de helft van de wereldbevolking uitmaken. Uit het onderzoek blijkt dat Singapore op alle vlakken het hoogst scoort in vergelijking met de andere zestien landen. Dit komt door een zeer hoge tevredenheid over de zorg (68.27), een hoge score voor efficiëntie (50.11) en het hoge vertrouwen in het lokale gezondheidszorgsysteem (45.46).

De tevredenheid van de zorg heeft in Nederland een waarde van 60.68 en het vertrouwen in het systeem een waarde van 63.57. Nederland scoort echter laag op het gebied van efficiëntie van zorguitgaven, wat een waarde van 22.35 heeft. Gemiddeld hebben de landen namelijk een waarde van 26.69 op het gebied van efficiëntie.

Digitalisering

Volgens Philips zou het beter zijn als de uitgaven als percentage van het bbp efficiënter wordt gebruikt. Het bedrijf verwacht dat de digitale techniek instrumenteel wordt voor het verbeteren van de zorg in Nederland. ‘We staan voor grote uitdagingen om de gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk te houden’, aldus Henk Valk, CEO Philip Benelux. ‘Techniek, waaronder kunstmatige technologie, wordt instrumenteel voor het verbeteren van de kwaliteit van de gezondheidszorg en het beteugelen van de kosten ervan, zodat we de zorg voor iedereen toegankelijk houden.’

Nancy Brown, CEO American Heart Association, vindt de digitalisering van de zorg van cruciaal belang: ‘Met de combinatie van wetenschap en technologie in de zorg is de kans om databarrières te doorbereken en nieuwe inzichten te generen nog nooit zo groot geweest.’

Effectief zorgsysteem

De Future Health Index wordt jaarlijks ontworpen om te helpen bepalen of een land klaar is om de wereldwijde uitdagingen op het gebied van gezondheid aan te pakken en om een efficiënt en effectief zorgsysteem te ontwikkelen. Het onderzoek richt zich op de rol die digitale technologie voor ‘connected care’ kan spelen bij het leveren van meer geïntegreerde en duurzame vormen van de zorg. Het eerste hoofdstuk van het onderzoek kan men lezen op www.futurehealthindex.com/report/2018

Rapport informatie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.