Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Nederland heeft nu eenmalige kans op indamming corona’

Redacteur Zorgmanagement
Een consequent toegepaste strategie van indamming van covid-19 bespaart 123 miljard euro én kan mogelijk zo’n 50.000 dodelijke slachtoffers voorkomen. Dat stellen onderzoekers van KPMG en de Vrije Universiteit. Daarvoor is het wel cruciaal dat het kabinet, het OMT en het RIVM stoppen met schipperen tussen ‘maximale controle’ en groepsimmuniteit en onverkort kiezen voor een indamstrategie.
Social Distance And Expanding Human Resources Concept

‘Een indamstrategie biedt vergeleken met groepsimmuniteit significante voordelen voor zowel economie als volksgezondheid’, zegt David Ikkersheim, arts, bedrijfskundige en partner bij KPMG Health. ‘Een indamstrategie levert in de jaren tot 2022 een bedrag van 123 miljard euro op voor de Nederlandse economie. Dit staat gelijk aan 3,1 procent van het Bruto Binnenlands Product. Als andere Europese landen ook meedoen met deze strategie loopt dit nog veel verder op. Ook voorkomen we met een indamstrategie mogelijk zo’n 50.000 covid-19 doden.’

Volgens KPMG zijn het kabinet en het RIVM nu niet voldoende duidelijk over de covid-19-strategie. Het kabinet hanteert vooral het begrip ‘maximale controle’, hetgeen indamming suggereert, terwijl zowel het RIVM als de GGD’s lijken vast te houden aan een strategie van het opbouwen van groepsimmuniteit.

Eenmalige kans

Uit het onderzoek van KPMG en de Vrije Universiteit blijkt dat de huidige test en bron- en contactopsporing waarschijnlijk onvoldoende is om een effectieve indamstrategie te bewerkstelligen. Volgens Xander Koolman, gezondheidseconoom bij de Vrije Universiteit, heeft Nederland juist nu met het huidige aantal van niet meer dan enkele honderden besmettingen per dag een eenmalige kans om het virus succesvol in te dammen. Het kabinet, het RIVM en het Outbreak Management Team moeten zich dan wel publiekelijk achter een dergelijke strategie scharen.

Aanscherpen

Volgens Ikkersheim is het daarnaast ook van belang dat het RIVM het protocol rond testen en bron- en contactonderzoek aanscherpt. ‘Tests moeten realtime online worden ingepland in plaats van via een telefoonnummer’, vindt Ikkersheim. ‘Ook moeten testuitslagen sneller beschikbaar komen, binnen 24 uur, of liever nog binnen 8 uur, zoals in andere landen.’ Het totale bron- en contactonderzoek moet binnen vier dagen na het aanvragen van de test zijn afgerond met als inzet het opsporen van minimaal 80 procent van de contacten.

Politiek

Om de kans op mogelijke besmettingen uit het buitenland te minimaliseren, zou er een verplichte test op luchthaven Schiphol moeten komen. De onderzoekers roepen de politiek op om maatregelen als deze mogelijk te maken, liefst in Europees verband.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Allereerst.als mensen massaal gehoor geven aan het protocol. Dan heeft Nederland kans van slagen .nu is het een grote rommel.mensen snappen het niet. Het liefs willen ze weer naar de normaale samenleving! Op vacatie. Op huis bezoek. Discotheek. Niet die corona regels! Dan zeg ik maar zo laat ze het maar voelen! Dan gaat men zien hoe snel we in een tweede corona aanval zitten! Maar ik vindt het zeker verkeerd dat er nog bedrijfen op zijn gebleven in de corona tijd! Waaronder mijn eigen zoon ook!!!! Dus dat werkt niet. Zo blijf je in de besmetting zitten.en komt Nederland het nooit te boven!!! Dus een strak beleid zou uitkomst moeten bieden!! Zo niet. Laat dan de boel maar los. En zien waar het toe zal lijden!!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.