Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Negen ziekenhuizen vormen prostaatkankernetwerk

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Negen ziekenhuizen in het Noord-Westen van Nederland gaan samenwerken in een prostaatkankernetwerk. De operaties zullen worden gecentraliseerd op één locatie: het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam.
Zwarte lijsten breken vertrouwen af in VWS
Foto: Fotolia

Op 1 september 2018 start de samenwerking tussen de negen ziekenhuizen. Het is de bedoeling om het netwerk op termijn uit te breiden met andere ziekenhuizen.

Centraliseren prostaatoperaties

Door het centraliseren prostaatkankeroperaties zullen de behandelresultaten naar verwachting gaan verbeteren. Door het bundelen van expertise en kennis kunnen zowel de levensverwachting als het voorkomen van ingrijpende risico’s zoals incontinentie en potentiestoornissen na de operatie verder verbeteren. Patiënten met prostaatkanker worden op termijn geopereerd in één instelling, het Antoni van Leeuwenhoek. Diagnostiek en nazorg vinden plaats in het eigen ziekenhuis.

Prostaatkankernetwerk

Het prostaatkankernetwerk is een initiatief van het Antoni van Leeuwenhoek, VUmc/AMC, Noordwest Ziekenhuisgroep, MC Slotervaart, MC Zuiderzee, Rode Kruis Ziekenhuis, Andros Mannenkliniek en Ziekenhuis St Jansdal. Nauwe samenwerking en centralisatie van de operaties waarborgen kwalitatief hoogwaardige behandelresultaten voor de patiënt.

Volumenorm

De urologen zullen naar schatting minimaal vijftig prostatectomieën per jaar uitvoeren, waardoor hun expertise nog verder verbetert. Deze ondergrens van vijftig is nu nog niet verplicht, maar wel een advies vanuit de landelijke prostaatkankerstichting. De verplichte volumenorm van honderd ingrepen per jaar op één locatie vanaf 2019 wordt ruimschoots gehaald. Het streven is  om over twee jaar 750 prostaatkankeroperaties uit te voeren per jaar. Hiermee zal het netwerk ongeveer een kwart van de prostatectomieën in Nederland voor haar rekening nemen. Op dit moment is het Antoni van Leeuwenhoek koploper in Nederland met ruim 300 operaties in 2017.

Meerwaarde voor patiënt

De urologen van de aangesloten ziekenhuizen delen hun kennis en kunde continu. Bijvoorbeeld door het vormen van een multidisciplinaire overlegstructuur waar behandelplannen gezamenlijk worden besproken. Ook worden behandelresultaten kort cyclisch met elkaar vergeleken en verbeteringen direct toegepast in de praktijk. Daarnaast geeft de samenwerking een impuls aan wetenschappelijk onderzoek. De combinatie van de verschillende partners in het netwerk bieden hen de kans om onderzoekscohorten te vergroten en samen op te trekken bij noodzakelijke innovaties.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.