Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

NFU: 20 procent ziekenhuiszorg is overbodig

Tien tot twintig procent van de ziekenhuiszorg biedt patiënten geen gezondheidswaarde. Dat stelt de koepel van academische ziekenhuizen NFU in een advies om de groei van het basispakket in te dammen en de specialisten in loondienst te nemen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
NFU: 20 procent ziekenhuiszorg is overbodig
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De uitgaven voor de curatieve zorg zijn de afgelopen tien jaar verdubbeld. Slechts vijftien procent van die groei is toe te schrijven aan vergrijzing. De NFU ziet twee hoofdoorzaken voor de groei die besloten zitten in de structuur van het zorgstelsel. Het stelsel is gestoeld op de principes ‘boter-bij-de-vis’ en markconcurrentie om de prijs per verrichting te drukken. Het voordeel is dat hierdoor de wachtlijsten kort zijn. Het nadeel is dat het ziekenhuizen uitlokt tot het doen van zo veel mogelijk verrichtingen.

Genereus basispakket

Als tweede hoofdoorzaak ziet de NFU dat bijna alle zorg die medisch specialisten geven automatisch onder

6
50

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

6 REACTIES

 1. Als iedereen voor eigen parochie preekt, ken ik er ook nog een. Gisteren gehoord op jaarcongres ZKN: het wordt tijd dat de verzekeraars hun verantwoordelijkheid en zorg daadwerkelijk selectief gaan inkopen. Veel behandelingen kunnen goedkoper, sneller en doelmatiger in ZBC’s gedaan worden. Waarom wodt rim 96% van alle curatieve zorg dan nog steeds in het ziekenhuis ingekocht?

 2. Lees alle reacties
 3. Hartstikke goed van de regering. Lekker de uitgavenriem (geldverspilling) flink aantrekken, dan komen vanzelf de efficiency, besparingsmaatregelen en bezuinigingsmaatregelen van de ziekenhuizen en de zorg.
  Gevangenissen gaan massaal dicht (werknemers dus weg) en wat gebeurt er: Het gevangeniswezen doet plotseling geweldige besparings en efficiency voorstellen die miljoenen opleveren.
  DENK NU EENS GOED NA OVER DIE AANPAK (management heeft al die tijd lekker veel geld ‘gekregen’ voor vooral weinig doen).

 4. Zorgkosten kunnen eenvoudig omlaag: a. 70% van ieders zorgkostenconsumptie zit in laatste 3 levenmaanden -> 3 maanden eerder stoppen met leven(verlengen); b. 50 % van ziekenhuiskosten diagnostiek betreft uitsluitingsdiagnostiek ‘niks aan de hand, er mee leren leven, we kunnen er niets mee, we kijken het even aan’ -> vertrouwensrelatie patient-arts verbeteren, deskundigheid arts verbeteren;

 5. Klassiek voorbeeld belangenbehartiging: bezuinigen kan op de zorg die de andere ziekenhuizen leveren, wij kunnen ook meehelpen om te bezuinigen maar dan willen wij meer geld (voor ons onderzoek), en by-the-way wij hebben de juiste organisatievorm waardoor wij geen prikkel tot overproductie hebben.
  Ik ben benieuwd wat de NVZ hier tegenover zal zetten. Iets in de trant van: onze specialisten die worden betaald per verrichting zijn veel efficienter dan die van de academische ziekenhuizen. Onze zorg is objectief even goed, maar wij doen veel minder diagnostiek en risicovolle ingrepen. Maak de werkelijke kosten van academische zorg transparant en het zal duidelijk worden dat de niet-academische ziekenhuizen veel goedkoper zijn. Geef ons een deel van het volume dat naar de academische ziekenhuizen gaat en de zorg zal goedkoper worden.
  Ik pak even de popcorn en de cola…

 6. Artikel bevat tekstuele inhoudelijke fout in een na laatste zin:’Sommige zorg vindt plaats in een ziekenhuis, terwijl die evengoed in een ziekenhuis had gekund.’
  Gaarne correctie.
  Overigens dient de vraag gesteld te worden waarom ziekenhuizen dan toch overbodige zorg aanbieden cq factureren en waarom zorgverzekeraars klakkeloos de facturen vergoeden. Follow the money?!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.