Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NHC-tarief brengt huurders in problemen

Johan Paul
De overheid moet een oplossing bieden voor zorginstellingen die een boekwaardeprobleem hebben door slechte huurcontracten. Ze draagt immers zelf verantwoordelijkheid voor het ontstaan van die contracten, betoogt Johan Paul, directeur Coresta Healthcare.
NHC-tarief brengt huurders in problemen

Na zes jaar speculatie heeft de Nederlandse Zorgautoriteit eindelijk de normatieve huisvestingscomponenten vastgesteld. Deze tarieven worden toegevoegd aan de dagvergoedingen (zorgzwaartepakketen of zzp’s) in de caresector. Dit geeft instellingen eindelijk duidelijkheid over de financiering van hun vastgoed.

Addertje onder het gras

Er zit echter een addertje onder het gras. Het oude nacalculatiesysteem kampt met een aantal fikse tekortkomingen. Ten eerste is de gehanteerde vijf procent rente in het tarief te laag. Dit is alleen haalbaar voor instellingen met een goede vermogenspositie die zelf financieren of dit doen in samenwerking met – steeds moeilijker te vinden – zeer welvarende woningcorporaties. Ook de regeling voor de vergoeding van tijdelijke huisvesting en oude plankosten zal bij een aantal instellingen tot problemen leiden.

Huurcontracten

Het ernstigste is mijns inziens de houding van het ministerie ten opzichte van huurcontracten. Dit speelt vooral bij verzorgingshuizen. De afgelopen decennia hebben achtereenvolgens VROM, de provincies, het College voor zorgverzekeringen en VWS uiteenlopende regels met betrekking tot huur toegepast. Om budgettaire redenen zijn hierbij regelmatig door de verschillende overheidsinstanties kosten naar voren geschoven. Deze kosten liggen nu op het bordje van de zorgaanbieders. Het ministerie wil hier geen verantwoordelijkheid voor nemen omdat de instellingen zelf de contracten hebben gesloten. Zorginstellingen en woningcorporaties moeten het onderling maar oplossen.

Geen beleidsvrijheid

Onterecht natuurlijk. De huurafspraken zijn onder de aanwijzing en wettelijke goedkeuring van de verschillende overheden tot stand gekomen. Er was nagenoeg geen beleidsvrijheid bij de zorginstellingen.

Klimlening

Een kleine geschiedschrijving. Het is 1975. In een dorp komt een verzorgingshuis op initiatief van het ministerie van Volkshuisvesting om goedkope woonruimte te realiseren voor ouderen. Er is echter een probleem, de rente wordt erg hoog en de kosten rijzen de pan uit. De overheid verzint hierop de zogenoemde klimlening. Je betaalt niet alle rente en je schrijft ook niet af. Hiermee loopt de lening over de looptijd wel op, maar dit zal door de hogere inflatie wel weer goed komen. U snapt het al: de inflatie ging omlaag en de leningen werden torenhoog. Maar het verzorgingshuis wordt in 1979 wel in gebruik genomen.

Langlopend contract met hoge huur

Twintig jaar later is de situatie onhoudbaar. Een delegatie van VWS en VROM komt langs en vertelt dat ze het probleem komt oplossen op voorwaarde dat het gebouw wordt verkocht aan de lokale woningstichting. Na intensieve onderhandelingen wordt de overdracht geregeld. De klimlening is bij de bank afgekocht en de woningcorporatie heeft de enorme schuld overgenomen. Om dit terug te verdienen, is wel afgesproken dat er een veertigjarig huurcontract komt met een hoge huur.

Overheid verantwoordelijk

In 2007 besluit het bestuur van het verzorgingshuis dat verbouwen noodzakelijk is. Het ministerie van VWS wil dat mensen zelf een woning huren en een groot deel van het verzorgingshuis wordt ondertussen bezet door verpleeghuisklanten. De woningbouwvereniging wil niet verbouwen omdat de hoge lening nog steeds niet is afbetaald. Het is 2011 en het verzorgingshuis kampt met leegstand. VWS wijzigt de regels: ‘Leegstand en de huurovereenkomst is niet onze verantwoordelijkheid’. Tja…

Johan Paul, directeur Coresta Healthcare

Lees ook:

NZa stelt NHC-norm vast

‘VWS schrapt NHC voor lichte zzp’s’

Boekwaardeprobleem bij huur zwaar onderschat

Weblog Johan Paul

Zorgvisie Bouwcongres

Hoe financieren zorginstellingen hun zorgvastgoed in de praktijk? Hoe gaan de financiers om met nieuwbouwplannen en waar moeten deze aan voldoen? Hoe houd je de bouwkosten in de hand? Neem daarom deel aan het Zorgvisie Bouwcongres op 11 oktober en stel uw vragen aan de ervaringsdeskundigen. Meer informatie en aanmelden.

1 REACTIE

  1. Ik ben het volkomen met Johan eens. Ook voor latere huursituaties is het volledige traject met het college bouw doorlopen en op basis hiervan een vergunning afgegeven voor het te investeren bedrag en de daarbij behorende huur. Op basis van deze vergunning zijn er met de woningcorporatie contracten afgesloten. Het kan dus niet zo zijn dat de boekwaarde van eigendom dat op dezelfde wijze is ontstaan door de overheid wordt opgelost en een boekwaarde in huur omgezet een probleem van de zorginstelling is. Als dezelfde lijn aan de voorkant is gebruikt moet deze ook aan de achterkant bij een stelselwijziging van toepassing zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.