Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nieuwe Aanbestedingswet nadelig voor Wmo’

Gemeenten lopen het risico om volgend jaar voor iedere Wmo-dienst die zij inkopen een ingewikkelde aanbestedingsprocedure te moeten starten. Dat komt omdat volgend jaar de Nederlandse Aanbestedingswet van kracht wordt. Niet alle deskundigen zijn het eens over de effecten van deze nieuwe wet.

Gemeenten zullen straks voor alle Wmo-diensten waarvoor zij een privaatrechtelijke overeenkomst willen sluiten een aanbestedingsprocedure moeten uitvoeren. Dat zegt jurist en adviseur Tim Robbe. “Of het nu om verslaafdenzorg, jeugdzorg of welzijnswerk gaat, straks moet voor de inkoop van al deze diensten dezelfde procedure gestart worden. Namelijk een aanbestedingsprocedure zoals die nu bijvoorbeeld door gemeenten bij de hulp in het huishouden wordt gebruikt. In deze procedure schrijven potentiële aanbieders zich in onder strenge voorwaarden en is er vooraf, tijdens en na de procedure geen overleg mogelijk. Deze procedure is gebruikelijk voor ‘economische diensten’, die in het aanbestedingsrecht 2A diensten heten.

Maatschappelijke diensten

Diensten zoals maatschappelijk werk en verslavingszorg zijn echter geen 2A diensten maar maatschappelijke diensten, of 2B diensten. Voor 2B diensten geldt onder de huidige wetgeving geen aanbestedingsplicht zoals voor 2A diensten zolang er geen buitenlandse aanbieders zijn. Gemeenten mogen een procedure voor 2B diensten dus zelf vorm geven, waarbij overleg mogelijk is tussen opdrachtgevers en aanbieders voor, tijdens en na de aanbesteding. Volgens Robbe maakt artikel 12, subparagraaf c van het wetsvoorstel het voeren van een dergelijke procedure bij 2B diensten onmogelijk.

Europees aanbesteden

“Gemeenten verliezen onder de nieuwe wet de mogelijkheid om met verschillende aanbieders van welzijnswerk om de tafel te gaan zitten en dan op basis van overleg een aanbieder te contracteren. Dat gaat strijd opleveren met artikel 12 omdat dit bepaalt dat ook op niet Europese aanbestedingen de aanbestedingsbeginselen van toepassing zijn.”

Jan Telgen

Professor Jan Telgen van de Universiteit van Twente spreekt tegen dat onder de nieuwe wet geen 2B-procedures meer gevolgd kunnen worden. Telgen is nauw betrokken bij het opstellen van de wet. Volgens hem heeft Robbe het aan het verkeerde eind. “Als het om maatschappelijke diensten gaat zoals verslaafdenzorg of welzijnswerk, mogen gemeenten wel degelijk via een 2B-procedure aanbesteden. Net zoals dat nu ook mag. Wat dat betreft verandert er in de Wmo dus niet heel veel naar aanleiding van deze wet.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Gemeenten contracteren zonder aanbesteding

SP wil af van de Wmo-aanbestedingen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.