Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe poli voor depressieve zwangeren

Mark van Dorresteijn
Het Flevoziekenhuis in Almere start per 1 november de POP-poli. Een polikliniek waar zwangere vrouwen met (mogelijke) psychiatrische problemen gezien worden door de kinderarts, gynaecoloog en de psychiater.
Nieuwe poli voor depressieve zwangeren

De POP-poli is in eerste instantie gericht op vrouwen met psychiatrische problemen in het verleden. Vooral voor hen is van belang dat aandacht wordt besteed aan bijvoorbeeld zorgen over de terugkeer van een psychische ziekte of vragen over antidepressiva tijdens de zwangerschap of borstvoeding. Samen geven de artsen advies aan de vrouw en haar eventuele partner over welke extra zorg nodig is. Naast de lichamelijke gezondheid van de moeder is immers ook haar geestelijke gezondheid van belang om goed voor het kind te zorgen.

Depressie en zwangerschap

Een op de tien vrouwen heeft wel eens last van een depressie. Na de bevalling neemt de kans op depressie toe. Hierdoor kan de vrouw vaak minder goed voor haar kind zorgen, wat de klachten kan verergeren. Daarom is het tijdig ontdekken en behandelen van deze klachten van belang voor de gezondheid van moeder en kind. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

‘Zwangere vrouwen moeten binnen kwartier geholpen zijn’

Effect psychotherapie bij depressie overschat

St Radboud start negen digitale poli’s

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Extra aandacht voor deze groep zwangeren is zeker nodig. Echter deze aanpak werkt een sterke kostenstijging van de zorg in de hand. Zeker als deze kosten door een zorgverzekeraar worden vergoed. Het vroeg signaleren van depresivitiet door een verloskundige kan zorgen voor een goede doorverwijzing naar een eerstelijns hulpverlener. Een goede begeleiding door de verloskundige met extra aandacht voor deze groep is vaak meer dan voldoende om verergering te voorkomen. Helaas wordt deze aanpak veelal niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.