Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe wet regelt oude patiëntenrechten

Met het wetsvoorstel ‘Zeven rechten voor de cliënt in de zorg’ wil het kabinet alle patiëntenrechten in één wet omvatten. Brancheorganisaties zijn positief, maar vrezen voor een toename van bureaucratie.

De nieuwe wet moet de positie van cliënten in de zorg versterken. Een deel van de zeven rechten in het wetsvoorstel is nieuw, maar een groot deel bestaat al en is vastgelegd in bijvoorbeeld de WGBO, WKCZ, AWBZ, Zorgverzekeringswet of de Wmo. Nieuw is dat cliënten expliciet het recht krijgen op informatie over medische fouten. Dat geldt ook voor het recht op een laagdrempelige klachtopvang. Alle zorginstellingen zijn straks verplicht een klachtenfunctionaris in dienst te hebben. Daarbij komt er een mogelijkheid van beroep bij een externe commissie, als klagers na behandeling door de interne klachtencommissie van de instelling niet tevreden zijn. Deze externe commissie zal schadevergoedingen kunnen toekennen tot maximaal 25.000 euro. Nu bestaat alleen de geschillencommissie ziekenhuizen die bedragen uitkeert tot vijfduizend euro.

Adviesrecht bij fusies

Centrale aansprakelijkheid, alleen nog voor ziekenhuizen geregeld, gaat ook gelden in de care en bij ketenzorg. Cliëntenraden krijgen meer invloed op de samenstelling en besteding van hun eigen budget en ze krijgen een verzwaard adviesrecht bij fusies. Daar staat tegenover dat ze het recht op voordracht van een lid van de raad van toezicht verliezen. Uit het recht op beschikbare zorg vloeit voort dat de NZa een systeem gaat opzetten om de financiële positie van zorginstellingen te kunnen monitoren.

Zorgverzekeraars

Op dit moment is nog niet zeker of er een geheel nieuwe wet komt of dat bestaande wetgeving wordt aangepast. Organisaties in de gezondheidszorg pleiten sterk voor het laatste. Yvonne van Gils, directeur van de landelijke organisatie voor cliëntenraden LOC-LPR: “Wij zeggen: vat het nu niet in een grote, meeslepende wet. Dat traject is veel te ingewikkeld en de kans op mislukking wordt daarmee erg groot. Wees pragmatisch: pas de verschillende wetten op onderdelen aan en maak een nieuwe wet waarin je de samenhang tussen de verschillende andere wetten aangeeft.” Samen met cliëntenorganisaties, zorgaanbieders en verzekeraars gaat het kabinet de komende maanden het wetsvoorstel voorbereiden. Eind van dit jaar moet het af zijn. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Patiënt wil centraal aanspreekpunt in ziekenhuis’

Klink: ‘Bestuurders verantwoordelijk voor veiligheid zorg’

NIVEL wijst risicogebieden patiëntveiligheid aan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.