Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nijmegen doet aangifte tegen Rigtergroep

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De gemeente Nijmegen heeft maandag aangifte gedaan bij de politie tegen zorginstelling de Rigtergroep.
geld.onguur.fotolia.jpg
Foto: fotolia

De zorginstelling zou 1,1 miljoen euro aan pgb-geld hebben weggesluisd. Dat staat in een dinsdag door de gemeente uitgebracht rapport.

Pgb

Uit onderzoek bij de Rigtergoep blijkt dat het pgb van de huidige bewoners niet gebruikt wordt voor de zorg waarvoor zij zijn geïndiceerd. De daadwerkelijke zorgverlening door de Rigtergroep is structureel minder en het persoonsgebonden budget wordt oneigenlijk gebruikt. De organisatie mag geen nieuwe cliënten meer aannemen. Voor de veertig cliënten die nu in een huis van de Rigtergroep wonen, wordt andere huisvesting gezocht.

Klachten

De Rigtergroep huisvest op vijf plekken in Nijmegen mensen die om verschillende redenen beschermd moeten wonen. Nadat bij de gemeente meldingen binnenkwamen van cliënten en hulpverleners over de handel en wandel van de groep begon de gemeente een onderzoek. Daaruit is ‘een aanzienlijk tekort aan zorg voor bewoners met een psychiatrische of verstandelijke handicap’ naar voren gekomen. Wethouder Frings: ‘Cliënten met een zorgindicatie hebben recht op uren zorg en kwalitatief goede zorg. Ze hebben dat ook nodig. Het is belangrijk dat ze zo snel mogelijk passende zorg en opvang krijgen. We hebben ondertussen aangifte gedaan. Onrechtmatig gebruik van zorggelden moeten we tegengaan’. 

Rigtergroep

Advocaat Gert Jan Pulles, die De Rigtergroep vertegenwoordigt, is ‘onthutst’ over het optreden van de gemeente Nijmegen. De advocaat zegt ontstemd te zijn dat de organisatie nooit is benaderd voor een reactie over de conclusies van het onderzoek en dat het zo naar buiten is gebracht: ‘Dit rapport van de gemeente is enorm beschadigend voor de Rigtergroep. Het is duidelijk dat de gemeente niet weet hoe het persoonsgebonden budget werkt bij begeleid wonen en verkeerde conclusies trekt.’

Geleverde zorg

Pulles heeft naar eigen zeggen niet de tijd gekregen om uitleg te geven dat er wel voldoende zorg is geleverd. ‘Om de zorg die wij leveren goed te organiseren, staat een enorm apparaat. Dat moet ook betaald worden en dat zie je niet terug op een factuur. Ik had ze dat graag uitgelegd, maar kreeg daar de tijd niet voor. Dit is een zorgelijk overheidsoptreden’, benadrukt de advocaat. De Rigtergroep weet nog niet of ze stappen onderneemt tegen de gemeente.

 

Dossier Fraude in de zorg
Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.
Lees meer >>

2 REACTIES

  1. Maar juist omdat ik met zoveel zorginstellingen te maken heb gehad kan ik mee praten waar alles fout gaat. De afgelopen 9 jaar heb ik zorg ingekocht bij:
    Stichting Amigo (2008)
    ASVZ (nu)
    Autitravel (2016)
    Boba (2015)
    De goede zorg (2010)
    Dolfijnreizen (2016)
    Flow reizen (2010)
    Gemiva (2016)
    Happy move (2015)
    Indus (2010)
    Kameleon Autisme (2016)
    Kloosterhuis 't zicht
    KompAss (heel lang)
    Leo Kannerhuis (2015)
    Op de Bies (2017)
    Pameijer (2008)
    Predmed medzorg (2008)
    Verrassend perspectief (2014)
    Via Lumina
    Villa papillon
    Voorzet
    Wielewaal
    Xmotion
    Zuidwester (nu)

  2. Lees alle reacties
  3. Als PGB budgethouder met Autisme en door een trage verwerkingssnelheid een verstandelijke beperking, ben ik met zeer veel PGB zorginstellingen in aanraking gekomen. Als ik me wil inschrijven voor beschermd wonen is het standaardverhaal OVERAL, dat heel mijn PGB budget gebruikt zal gaan worden en geen budget zal overhouden voor andere zorg. Ik woon nog niet beschermd, maar ik heb dit altijd een vreemd verhaal gevonden. Zorginstellingen behoren eigenlijk helemaal niet echt op de hoogte te zijn van je PGB budget. Enige wat ze moeten weten is hoeveel zorg je denkt nodig te hebben en zeker te weten date daar genoeg budget voor hebt. Maar dat kan nooit precies toevallig heel je PGB budget zijn. Eigenlijk zal je altijd wat over moeten houden, wat daar is nou juist een PGB voor, dat je zorg kan inkopen bij meerdere aanbieders.
    Maar als ze deze controle op elke beschermde woonvorm van elke zorginstelling zouden toepassen en precies hetzelfde zouden handelen (Gemeente en zorgkantoor) dan ben ik ervan overtuigt dat meer dan 90 procent van de zorginstellingen over de kop gaat en op fraude gepakt gaat worden.
    Ik heb Autisme en in combinatie met een verstandelijke beperking, maar voer volledig eigen regie zonder gewaarborgde hulp. Ik heb een PGB in de WLZ. Dit is een uitzonderlijke situatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.