Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nivel: Crisishulp bij dementie moet beter

Lotte Maas
Hoewel mantelzorgers over het algemeen tevreden zijn over het aanbod van professionele ondersteuning voor dementerenden, is er voornamelijk op het gebied van crisishulp nog een hoop te verbeteren. Zo blijkt uit onderzoek van het Nivel en Alzheimer Nederland onder 2400 mantelzorgers.
Nivel: Crisishulp bij dementie moet beter

Een op de tien mantelzorgers van mensen met dementie voelt zich ‘zeer zwaar belast’ of ‘overbelast’ en ruim een derde voelt zich tamelijk zwaar belast. In vergelijking met de peilingen van het Nivel in 2006 en 2008 is de ervaren belasting van mantelzorgers niet verminderd.

Crisishulp

Vooral crisishulp is niet goed geregeld: 61 procent van de mantelzorgers die het afgelopen jaar behoefte had aan crisisbegeleiding thuis of een spoedopname in een verpleeg- of verzorgingshuis, kreeg deze hulp niet. Bij mensen die wel crisishulp kregen, kwam deze in 15 procent van de gevallen te laat.

Casemanagers

NIVEL-programmaleider Anneke Francke: ‘De groep die de gewenste crisishulp niet op tijd of helemaal niet krijgt, is groot. Juist om dit soort situaties te voorkomen, moet je problemen tijdig signaleren.’ Directeur van Alzheimer Nederland Gea Broekema vult aan: ‘Daarom pleit Alzheimer Nederland voor casemanagers: persoonlijke begeleiders van patiënten en mantelzorgers, die hen met raad en daad bijstaan.’

Ruim de helft van de mantelzorgers uit dit onderzoek kreeg al een casemanager toegewezen. Uit het onderzoek komt naar voren dat mantelzorgers over het algemeen positief zijn over de professionele hulp en ondersteuning die ze krijgen van hun casemanager.

Diagnostiek

Uit het onderzoek blijkt verder dat er verbetering mogelijk is op het terrein van diagnostiek. Zo krijgt minstens een op de vijf patiënten te laat een diagnose, waardoor ze gemiddeld 14 maanden rondlopen zonder diagnose. Bijna een vijfde van de mantelzorgers vindt dat de huisarts de naaste niet goed en snel heeft doorverwezen voor verder onderzoek en diagnose. Door sneller een diagnose te stellen, kan mogelijk de cognitieve en fysieke achteruitgang van de persoon met dementie worden vertraagd. Zo kan mogelijk ook beter ingespeeld worden op de problemen van mantelzorgers, zo staat in het onderzoeksrapport.

(Zorgvisie – Lotte Maas | Foto: Nivel)

Lees meer

Minder dementie onder “jongere” ouderen

Verpleeghuizen kunnen dementiezorg niet alleen aan

Betere zorg dementie door koppeling data

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.