Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

NMa: ‘Angst voor hoge boetes onterecht’

Mark van Dorresteijn
Bestuurslid Henk Don van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vindt dat zorgaanbieders hun best moeten doen om nieuwe samenwerkingsvormen te ontwikkelen die nog beter zijn voor de patiënt. De NMa is echter niet bereid het boetebeleid aan te passen.
NMa: ‘Angst voor hoge boetes onterecht’

Don zegt dit in een reactie op een rapport van onderzoeksbureau Frieslab dat stelt dat de Mededingingswet samenwerkingsvormen remt die voor de cliënt gunstig kunnen zijn.

Onduidelijk

De onderzoekers lieten vorige week weten dat onduidelijkheid, onwetendheid en angst voor sanctionering door de NMa zorgaanbieders weerhoudt samenwerkingsverbanden aan te gaan die ten goede komen van cliënten. Dit wordt ook veroorzaakt doordat de NMa achteraf toetst. Daarmee bestaat het risico op sanctionering achteraf. Frieslab boog zich in haar rapport over de vraag waar de grens ligt tussen gelegitimeerde ketensamenwerking en verboden prijsafspraken en richtte zich daarbij speciaal op Friesland. Daar is veel onrust ontstaan door de miljoenenboetes die de NMa eind oktober oplegde aan thuiszorginstellingen vanwege vermeende kartelvorming. De NMa zegt juist samenwerking te willen stimuleren, maar wil het boetebeleid niet aanpassen. Don zegt dat zorgaanbieders die vanuit verschillende disciplines samenwerken, niets hebben te vrezen. De NMa gaat pas opletten als zorgaanbieders binnen eenzelfde discipline met elkaar gaan samenwerken. Dat kan namelijk leiden tot beperking van keuzevrijheid en minder service. Volgens hem is de angst voor hoge boetes onterecht. Die zegt de NMa alleen te geven als er sprake is van overduidelijke overtredingen als verboden prijsafspraken en verdeling van de markt.

Doe je best

Beperking van keuzevrijheid kan volgens de NMa soms gerechtvaardigd zijn als daar voldoende tegenover staat in termen van een hogere kwaliteit of lagere prijs van de zorg. De NMa wil en kan vooraf geen goedkeuring geven aan bepaalde samenwerkingsvormen omdat pas achteraf de concrete gevolgen voor cliënten duidelijk worden. Het advies van Don aan de zorgaanbieders: “Doe je best en zoek nieuwe organisatievormen die nog beter zijn voor de patiënt.”

Verlieslijdend

Zorgaanbieders in het Frieslabonderzoek zeggen nachtzorg en specialistische zorg te leveren omdat ze er willen zijn voor de cliënt, maar ze lijden er wel verlies op. De NMa zegt dat dit verlies kan worden gecompenseerd door andere diensten. Zorgaanbieders vinden dit gezien de krappe marges onverantwoord voor de bedrijfsvoering.

Daarnaast noemen zorgaanbieders het oneigenlijk gebruik van gemeenschapsgeld dat ze niet nauwer mogen samenwerken door bijvoorbeeld patiëntenbestanden samen te voegen om efficiënter te kunnen plannen. Dat is volgens hen de basis om zinnig en zuinig om te gaan met personeel en daarmee een vereiste om de zorg op goed niveau in stand te kunnen houden. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Mokerslag van de NMa

Thuiszorg in beroep tegen miljoenenboetes NMa

LHV furieus over ‘onterechte boete’ NMa

NMa dreigt bestuurders met persoonlijke boete

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Een Open vraag aan de NMA is , wat doen zij binnen de Europese Zorgmarkt ? Controleren , wat er Europees gebeurd ? Wij hebben te maken met Marktkwerking in Europa
    Onze collega ziekenhuizen/investeerders/zorgverzekeraars willen graag investeren ook in Holland. Het is een Miljarden-bussiness wat vrij komt. Wordt het niet tijd dat de Politiek een uitspraak doet in Brussel ?

  2. Lees alle reacties
  3. Er ligt daarom een mooie rol weggelegd voor de andere partijen die in dezelfde markt hun rol vervullen en daar zou de Nma eens meer op kunnen vertrouwen. In de driehoek tussen cliënt, regisseur en aanbieder kan nog voldoende uitgewerkt worden. Als de regisseur of de client ervaart dat er een ongezonde marktbeperking plaatsvindt kan altijd nog de Nma ingeroepen worden. Nma zou enige heldere spelregels en grenscriteria kunnen geven die het mogelijk maakt om de verantwoordelijkheid op het lokaal niveau te leggen.
    De Overheid zou toch terugtreden en het lokale initiatief nastreveñ….

  4. Citaat: “Dit wordt ook veroorzaakt doordat de NMa achteraf toetst.” en “De NMa wil en kan vooraf geen goedkeuring geven …”.
    Waarom niet?
    Daar ligt hier het probleem. Dus een taak voor de NMa om beter zijn best te doen en vooraf zoveel mogelijk duidelijkheid te geven aan de zorgaanbieders over wat geoorloofd zou zijn of niet. Eventueel vooraf in samenspraak met die zorgaanbieders.

  5. Dr. Don heeft veel verstand vann economische theorie, ook gezien zijn verleden. Dat is juist het probleem. De economische theorie is leuk voor sudoku, maar benadert negen van de tien keer de werkelijkheid niet. Een herziening van de Mw is op zijn plaats alsmede een paradigmashift. Ook bij bestuurders.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.