Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

NMa: Fusie Achmea en De Friesland vereist vergunning

Mark van Dorresteijn
Voor de fusie tussen verzekeraars Achmea en De Friesland is een vergunning nodig. Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) na onderzoek. Na de fusie verkrijgen partijen een sterke inkooppositie in de provincie Friesland.
NMa: Fusie Achmea en De Friesland vereist vergunning

Het besluit van de NMa heeft tot gevolg dat voor de beoogde fusie een vergunning nodig is. Als Achmea en De Friesland een vergunningsaanvraag indienen zal de NMa na het onderzoek in de vergunningsfase beslissen of de fusie wel of niet is toegestaan.

Gevolgen

De vergunningsfase is volgens Henk Don, bestuurslid NMa, nodig om te kijken wat de mogelijke gevolgen van een fusie zijn in Friesland. “Het is in niemands belang als het zorgaanbod verslechtert; daarom willen we de gevolgen in een tweede fase diepgaand onderzoeken.”

NZa

Bij het onderzoek heeft de NMa ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geraadpleegd. De NZa onderschrijft de conclusie van de NMa en vindt dat nader onderzocht moet worden of de andere zorgverzekeraars in Friesland nog wel voldoende concurrentiedruk kunnen uitoefenen, zodat de gefuseerde verzekeraar voldoende geprikkeld wordt om voor haar verzekerden lage premies te bedingen en zorg van hoge kwaliteit in te kopen.

Marktverdeling

De Friesland heeft volgens cijfers van de NZa in de provincie Friesland een marktaandeel van 60 tot 70 procent. Achmea is de tweede verzekeraar in de regio met 10 tot 20 procent. Door het samengaan van beide zorgverzekeraars zou in Friesland één zorgverzekeraar ontstaan met een aandeel van 70 tot 80 procent, waardoor de regionale concurrentie in gevaar zou kunnen komen. Van de andere verzekeraars heeft alleen Uvit een marktaandeel van meer dan 10 procent, de anderen zijn kleiner.

Aanvraag vergunning

Achmea en De Friesland laten weten dat zij uitzien naar een positief oordeel van de NMa. “We hebben vertrouwen in een goede afloop”, laat de woordvoering van Achmea weten. “De Nederlandsche Bank heeft omtrent de voorgenomen fusie een verklaring van geen bezwaar afgegeven. De vergunningaanvraag zal gelijk in het nieuwe jaar worden ingediend waarna er dertien weken later een definitief besluit wordt verwacht. De langere procedure heeft geen enkele invloed op de intenties van beide partijen om te fuseren.”

Kritiek op de fusie

De aankondiging van de fusie tussen de verzekeraars veroorzaakte veel opschudding. De SP en NPCF uitte beiden kritiek op de voorgenomen fusie. Erik Schut analyseerde in het Friesch Dagblad dat door deze fusie er weinig ruimte voor andere verzekeringsmaatschappijen overblijft en lezers van Zorgvisie.nl stellen dat de fusie van zorgverzekeraars de marktwerking frustreert. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Fusies van zorgverzekeraars frustreren marktwerking’

‘Goedkeuring fusie verzekeraars staat niet vast’

De Friesland Zorgverzekeraar fuseert met Achmea

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Overigens: als Prof. Schut met zijn opmerking dat het een kwalijke zaak is dat de NMA de fusie heeft goedgekeurd gelijk heeft, hebben andere verzekeraars bezwaar aangetekend tegen deze fusie? Bij mijn weten niet. Rara: waarom niet? Als NMA zou je dan ook al moeten afvragen wat hier aan de hand is want de HHI stijgt in Friesland fors met naar schatting 1000 punten extra en komt dan dik over de 5500 hetgeen nul concurrentie is. En hoe moet je dan als zorgverlener onderhandelen?

  2. Lees alle reacties
  3. Alles weten over mededingingsrecht in de Cure en de Care? Wat voor vrijstellingen bestaan er voor samenwerkingsovereenkomsten en wat voor uitzonderingen bestaan er op kartelvorming? Op 30 juni aanstaande organiseert Medilex een speciale bijeenkomst over dit thema voor RvB uit Cure & Care.

  4. Tot voor een aantal jaren terug was ik voor een grote zorgverzekeraar de regiomanager voor Oost en Noord Nederland.
    Ik kan mij het vertrouwen van Achmea en De Friesland in een goede afloop en een positief besluit van de NMA heel goed voorstellen. Het is immers heel erg raar als je nu ineens met twee maten gaat meten. Het werk- en wervings- gebied van een verzekeraar is immers geheel Nederland. Het is dan ook heel vreemd als de provincie Friesland ineens als een aparte entiteit van Nederland zou worden beschouwd. CZ, Menzis en Uvit en anderen kunnen evengoed door het plegen van wervingsactiviteiten en het maken van zorginkoopafspraken Friesland commercieel ontwikkelen. Ik zie echt het probleem van de NMA niet

  5. gezien het huidige marktaandeel van de Friesland gaat deze fusie m.i. de markt niet echt frustreren in de provincie Friesland. met een huidig marktaandeel van 60à70%. marktwerking en ‘opschaling’ gaan hand in hand. als de keuze wordt gemaakt voor het vergroten van marktwerking, dan is dit een logisch gevolg. meer efficiency in de zorg heeft aan aanbodkant tevens al geleid tot meer samenwerking tussen ziekenhuizen, danwel fusies…!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.