Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NMa gaat fusie vaker verbieden

De mededingingsautoriteit NMa moet zorgfusies waarbij partijen een marktaandeel van dertig procent of meer krijgen, in de toekomst kunnen verbieden. Minister Klink schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Klink komt met zijn maatregel tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om zorgfusies strenger te toetsen. Om de mogelijkheden van de NMa te vergroten, ontwikkelt VWS een beleidsregel samen met het ministerie van Economische Zaken. Sinds 1 januari zijn de fusiedrempels verlaagd naar een gezamenlijke omzet van 55 miljoen. Dat leidde al tot een grotere toevloed van meldingsplichtige fusies, zegt Nma-woordvoerder Barbara van der Rest. Tot nu toe bestond er geen norm voor de grootte van het marktaandeel waarop de NMa fusies toetste. Van der Rest. “Dit is nieuw voor ons. Wij doen dit in andere sectoren niet. Alleen in de mediawereld bestaat een tijdelijke wet die mediaconcentraties verbiedt waarvan het marktaandeel meer dan 35 procent bedraagt.” Iets dergelijks zou ook ontwikkeld moeten worden voor de zorg, vindt Klink. Waarbij hij overigens wel aantekent dat de NMa van de norm moet kunnen afwijken als schaalvergrotende effecten de kwaliteit positief beïnvloeden.

Machtsposities

Ook behoudt de minister van Economische Zaken de mogelijkheid een fusie alsnog goed te keuren wanneer het algemeen belang daarmee gediend is. Behalve met het marktaandeel, moet de NMa meer rekening gaan houden met zorgspecifieke elementen, zoals de rol van verzekeraars en zorgkantoren bij de zorginkoop, competitie tussen zorgaanbieders, transparantie en kwaliteit van zorg en de mate van reisbereidheid van patiënten. Minister Klink meent dat de keuzemogelijkheden voor de burger hiermee worden vergroot en dat minder snel sprake zal zijn van machtsposities.

Onvoldoende

SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt de plannen zeer teleurstellend: “Dit instrumentarium is volstrekt onvoldoende. Wij hadden gepleit voor een extra fusietoets. Nu blijft het bij de NMa liggen en komt de maatschappelijke toetsing minder goed uit de verf.” Van Gerven is bang dat de schaalvergroting ondanks de beleidsmaatregel zal doorzetten. Dat leidt tot verschraling van de zorg en het verdwijnen van ziekenhuislocaties, waarbij de kleine het zullen moeten afleggen tegen de grote. Van Gerven: “De overheid moet het voortbestaan van kleine ziekenhuizen wettelijk regelen. Economische motieven geven te vaak de doorslag. Ik zou er een voorstander van zijn dat de lokale overheden een instemmingsvereiste krijgen bij fusies van zorginstellingen.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Geen toestemming voor fusie Espria

2 REACTIES

  1. Fusie is/wordt ruzie. Laten we ermee stoppen. Nationaliseren van de Zorg is de enigste optie.
    Als Zorginstellingen iets willen ; worden ze door de VWS en de Tweede Kamer teruggeroepen.Marktwerking is in de Zorg gedoemd te mislukken.Obama is in de VS verstandig bezig, en daar kunnen we van leren.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.