Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nog veel regio’s zonder leefstijlcoach

Tea Keijl
De registratie van leefstijlcoaches in het AGB-register komt langzaam op gang. De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) wordt sinds 1 januari 2019 vergoed vanuit de basisverzekering, maar in een groot aantal regio’s in Nederland is het nog niet beschikbaar.
Leefstijlinterventie
Foto: Fotolia/Picture-factory

Op 4 januari hadden 293 zorgverleners zich geregistreerd als leefstijlcoach. In grote delen van het land is echter nog geen enkele geregistreerde leefstijlcoach. Dat blijkt uit een overzicht van Vektis. Een zorgaanbieder die de GLI gaat leveren en daarvoor een vergoeding wil ontvangen van de zorgverzekeraars, moet zich registreren in het AGB-register van Vektis.

Grote vraag

Het nieuwe tweejarige leefstijlprogramma is onderdeel van het Nationale Preventieakkoord van de Rijksoverheid. Staatssecretaris Paul Blokhuis regelde met de opname in de basisverzekering dat mensen kosteloos gezonder kunnen leren leven. De helft van alle volwassen Nederlanders heeft last van overgewicht of obesitas. Een groot deel daarvan komt in aanmerking om mee te doen aan een GLI. Volgens het televisieprogramma De Monitor  kunnen zo’n 3,5 miljoen Nederlanders er in 2019 aanspraak op maken.

Geen contracten

Omdat het programma onder de huisartsenzorg valt, zouden de ruim 100 regionale samenwerkingsverbanden een contract moeten afsluiten met de zorgverzekeraar en moeten zorgen voor een aanbod van leefstijlcoaches. Volgens De Monitor biedt de helft van de samenwerkingsverbanden nog geen GLI aan.

Te laag budget

Als belangrijkste reden daarvoor voeren de huisartsen het te lage budget aan, aldus het televisieprogramma. Het budget van 6,5 miljoen voor 2019 zou veel te beperkt zijn en het zou ook onduidelijk zijn wat er gebeurt als het budget overschreden wordt. Bij het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) was vrijdag 11 januari niemand beschikbaar voor commentaar.

Staatssecretaris: ‘Geen keihard plafond’

Staatssecretaris Blokhuis erkent volgens De Monitor de slechte start van het leefstijlprogramma. Hij zegt niet te kunnen garanderen dat op korte in het hele land leefstijlcoaches zijn: ‘Maar ik span mij er wel voor in om het tot een succes te maken.’ Het budgetplafond mag volgens Blokhuis geen struikelblok zijn: ‘Het is geen keihard plafond. Als blijkt dat dit een succes wordt en we daar meer geld voor moeten reserveren, dan gaan we dat gesprek aan.’

1 REACTIE

  1. Er zijn gewoon leefstijlcoaches bij de huisarts, de poh ( praktijkondersteuner bij de huisarts) somatiek. Zij geven leefstijladviezen en kunnen zo nodig andere disciplines inschakelen. Denk aan diëtistes, poh ggz, fysiotherapeuten.
    De focus voor een gezonde leefstijl ligt op begeleiding van stoppen met roken, meer bewegen en goed omgaan leren gaan met stress.
    De gli’s komt om mij over als een marketing stunt met gedwongen winkelnering. Voor een dure opleiding mag je in hun register. Dat lijkt mij nergens voor nodig, veel van de poh somatiek, zijn verpleegkundige die in de big wet geregistreerd zijn.
    Dus nu gewoon een schapelijk tarief en heel Nederland is voorzien van een leefstijlcoach.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.