Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

NVVP: ‘Budgetteren van vrijgevestigden is paniekvoetbal’

Mark van Dorresteijn
VWS overweegt vrijgevestigde ggz-aanbieders per 1 januari 2012 te budgetteren om overschrijdingen in de ggz terug te dringen. “Paniekvoetbal”, vindt Judith Veenendaal, directeur van belangenvereniging NVVP.
NVVP: ‘Budgetteren van vrijgevestigden is paniekvoetbal’

“Aan de ene kant zet VWS in op invoering van prestatiebekostiging voor de hele ggz, terwijl zij aan de andere kant de vrijgevestigden terug willen brengen naar budgettering. Daarmee maken zij inderdaad de kosten beheersbaar, maar daar kleven ook veel nadelen aan.” Naast een hoop financiële en administratieve lasten, vreest Veenendaal ook zorginhoudelijke problemen zoals oplopende wachtlijsten en het verdwijnen van de vrije artsenkeuze. “Daarbij lopen we nog het risico dat we over een paar jaar toch weer de geplande prestatiebekostiging moeten invoeren.”

Kostenbeheersing

De vrijgevestigden zijn volgens VWS verantwoordelijk voor een overschrijding van 156 miljoen euro op een totaal van 255 miljoen in de ggz. De voornaamste oorzaak zou liggen in de volumegroei. Dat de sector maatregelen moet nemen om de groei te remmen, vindt ook de NVVP. “Maar wat ze vergeten, is dat er ook een groeiende zorgvraag is. Deze mensen waren anders misschien in een instelling terecht gekomen. De kostprijs per dbc van een gebudgetteerde instelling is 2912 euro terwijl deze bij vrijgevestigde psychotherapeuten en psychiaters op 1161 euro neerkomt. Dit komt vooral doordat vrijgevestigden efficiënter werken. Zij worden daartoe ook gestimuleerd door de prestatiebekostiging.” Deze stimulans valt volgens de NVVP grotendeels weg bij budgettering omdat het niet meer loont om in te zetten op efficiëntie.

De NVVP is verder bang dat het beroep onder druk komt te staan omdat verzekeraars liever afspraken zouden maken met tweehonderd instellingen dan met tweeduizend vrijgevestigden. “Vrijgevestigden bieden echter meer maatwerk en werken ook buiten kantooruren, dat zie je bij instellingen niet. Daarbij zorgen ze ook voor continuïteit omdat cliënten dezelfde behandelaar houden gedurende het hele zorgtraject.”

Oplossing

Als deel van de oplossing ziet de belangenorganisatie het bezuinigingsvoorstel van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Het voorstel beoogt beperking van de verlengde-arm-constructies in de ggz. De constructie maakt het mogelijk dat ondersteunend personeel tijd mag bijschrijven in het dbc. Volgens Veenendaal schrijven ondersteuners soms een groot deel van de tijd van een dbc. “Dit gebeurt met name in instellingen. Bij vrijgevestigden is weinig ondersteunend personeel, daar houden cliënten voornamelijk dezelfde behandelaar. Op dit gebied zou de volumeknop teruggedraaid kunnen worden. Het mag niet zo zijn dat de ondersteunende beroepen het grootste deel van de zorg leveren.” Andere mogelijkheid is het ‘watchful waiting’-principe hanteren. Hierbij wordt een kleine drempel opgeworpen in de vorm van een eigen bijdrage. Dit filtert mogelijk de mensen die na verloop van tijd toch van therapie zouden afzien. Veenendaal merkt daarbij op dat ‘watchful waiting’ echt gezien moet worden als kleine drempel om de ggz te ontlasten. Het principe kan volgens haar zorgbreed ingezet worden, bijvoorbeeld in de huisartsenzorg. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Weer uitstel voor marktwerking ggz

GGZ NL: ‘NZa blokkeert marktwerking ggz’

NZa: Bevoorschotting voor vrijgevestigden in ggz in 2011

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat kennelijk onvoldoende wordt beseft,is dat door vrijgevestigde psychotherapeuten veel kosten voor zowel de somatische gezondheidszorg, als voor de derdelijnszorg worden bespaard. Ik ben ervan overtuigd dat mijn (full-time)praktijk in dit opzicht minstens kostendekkend is (door vooral veel onderzoekingskosten te besparen in de (psycho)somatische gezondheidszorg, alsmede kosten voor langdurende opname in de derdelijns GGZ). Het motto is dus: “penny wise, pound foolish”.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.