Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

NVZ dreigt hoofdlijnenakkoord op te blazen

Annelies Vermeulen
Tientallen ziekenhuizen dreigen volgend jaar in financiële problemen te komen doordat ze mogelijk geen standaard voorschotten meer krijgen van verzekeraars. De NVZ vereniging van ziekenhuizen laat weten niet tot iedere prijs vast te willen houden aan het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord.
NVZ dreigt hoofdlijnenakkoord op te blazen

De NVZ zegt signalen te hebben gekregen van ’tientallen’ ziekenhuizen dat ze onder druk worden gezet door de verzekeraars om het zorgakkoord te ondertekenen. Het akkoord is in het leven geroepen om de zorgkosten beheersbaar te houden.

Akkoord

NVZ-voorzitter Roelf de Boer zet maandag in een interview in het Het Financieele Dagblad grote vraagtekens bij de houdbaarheid van het akkoord. Het contract tussen ziekenhuis en verzekeraar moet voor 1 januari getekend worden. “Op deze manier krijg je wurgcontracten”, zegt De Boer. “Het akkoord was nodig omdat er het komend jaar ongelooflijk veel op ziekenhuizen afkomt. In het verleden was er veel onzekerheid en dit akkoord moest rust scheppen. Ik constateer dat dat nog niet gelukt is. Als daar geen verandering in komt, kunnen we natuurlijk uit het hoofdlijnenakkoord stappen.”

Hoofdlijnenakkoord

Het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord werd in juli van dit jaar gesloten door de NVZ, het ministerie van VWS, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). “Omdat we nu signalen krijgen dat verzekeraars het soms gebruiken als oneigenlijk drukmiddel, geven we aan dat we niet tot iedere prijs vasthouden aan het hoofdlijnenakkoord’’, zegt De Boer. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Verzekeraars dwingen ziekenhuizen te stoppen met complexe operaties

Zorgverzekeraar toetst toegang tot vergoedingsregeling

‘Verzekeraars chanteren ziekenhuizen’

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het lijkt erop dat de NVZ (en daarmee de ziekenhuizen) de consequenties van het BHA onvoldoende hebben overzien. Nu het langzaam maar zeker duidelijk wordt wat de impact is, wordt een terugtrekkende beweging zichtbaar. En elk (oneigenlijk) argument wordt dan aangepakt om het opblazen van het BHA te rechtvaardigen.
    Verzekeraars, pak de publiciteit en laat het publiek duidelijk zien welk belang bij de ziekenhuizen echt bevonaanstaat: dat van zichzelf (groei groei groei) of dat van het algemeen nut (doelmatige en duurzame zorg)

  3. Het NVZ bestuur heeft veel kritiek gehad van haar leden op het hoofdlijnenakkoord. Die kritiek heeft men gesust met twee opmerkingen. 1. Als NVZ nu akkoord gaat dan ziet de minister af van de korting en zal ze de ZBC’s aanpakken etc. 2. De NVZ blaast het akkoord op voordat het knellend wordt. Tja, nu hebben de verzekeraars een extra kaart in handen en blijkt het akkoord wel knellend te worden. Als de onderhandelingen nu toch slecht uitpakken, dan moet het bestuur van de NVZ alle zeilen bijzetten om haar leden tevreden te houden. Dat zal moeilijk blijken wanneer de ziekenhuisbestuurders zelf geconfronteerd worden met een onmogenlijke bezuinigingsklus. Zodra Roelf de Boer een nieuwe uitdaging heeft aangenomen kan het bestuur van de NVZ wisselen, maar als hij geen nieuwe functie kan vinden dan komt de interne strijd binnen enkele maanden in de publiciteit.

  4. De Boer van de NVZ: “Omdat we nu signalen krijgen dat verzekeraars het soms gebruiken als oneigenlijk drukmiddel, geven we aan dat we niet tot iedere prijs vasthouden aan het hoofdlijnenakkoord”. Ik ken niemand die dacht dat de NVZ de intentie had om het hoofdlijnenakkoord overeind te houden. Juist het ‘misbruik’ van de verzekeraars maakt dat het hooflijnenakkoord wel eens overeind zou kunnen blijven staan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.