Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NWO: 1,5 miljoen voor robottechnologie prostaatkanker

Bert Bukman
LUMC-onderzoeker Fijs van Leeuwen krijgt 1,5 miljoen euro Vici-subsidie van NWO. Hij gebruikt het geld voor het verder ontwikkelen van robottechnologie voor de behandeling van prostaatkanker.
Fijs van Leeuwen
Fijs van Leeuwen

Met behulp van deze technologie kunnen tumoren zowel vooraf als tijdens de operatie zeer precies worden gedetecteerd. Ook werkt Fijs van Leeuwen aan technieken om tumoren te onderscheiden van delicaat weefsel zoals het lymfesysteem en zenuwen. Bij complexe chirurgische ingrepen gebeurt het namelijk regelmatig dat tumoren niet goed kunnen worden geïdentificeerd.

Bovendien kunnen patiënten op deze manier onbedoeld incontinent of impotent worden. ‘Ongeveer een op de acht mannen krijgt prostaatkanker,’ aldus Fijs van Leeuwen. ‘Technieken die de tumor volledig helpen verwijderen en tegelijkertijd onbedoelde schade helpen voorkomen, zijn dus erg nodig.’

233 wetenschappers

De nieuwe technieken worden niet alleen getest in het laboratorium, maar ook in klinische studies met patiënten. Van Leeuwen werkt voor dit project nauw samen met de afdeling urologie van het Antoni van Leeuwenhoek, waarmee hij al meer dan tien jaar onderzoek doet naar beeldgeleide robotchirurgie.

De Vici-subsidie is een van de grootste persoonsgebonden wetenschapssubsidies van Nederland, bedoeld als financiering voor een periode van vijf jaar. Dit jaar deden 233 Nederlandse wetenschappers een aanvraag, waarvan er 35 de beurs kregen toegekend.

Meerdere beurzen

Boven op het budget van NWO ontvangt het project van Fijs van Leeuwen meer dan 200.000 euro ondersteuning van enkele internationale industriële partners die gespecialiseerd zijn in beeldgeleide chirurgie. Van Leeuwen kreeg van NWO al eerder de persoonsgebonden Veni- en Vidi-subsidies, een persoonsgebonden beurs van KWF Kankerbestrijding en meerdere persoonsgebonden beurzen van de European Research Council.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.