Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: beperk rol verzekeraar in acute zorg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil dat de overheid de beschikbaarheidskosten van de acute zorg van huisartsen, huisartsenposten en ziekenhuizen voor zijn rekening gaat nemen. Dat heeft de NZa geadviseerd aan minister Klink van Volksgezondheid.
NZa: beperk rol verzekeraar in acute zorg

“Het meest doelmatig is om de overheid de beschikbaarheid te laten betalen. Het gaat om een publiek belang dat iedereen raakt,” aldus de woordvoerder van de NZa. De beschikbaarheidskosten moeten volgens de NZa via een fonds rechtstreeks aan de zorgaanbieders worden betaald. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) zou dit fonds moeten beheren. Om hoeveel geld het gaat, moet nog worden uitgerekend. Het totale macrobudget voor acute curatieve zorg bedraagt ongeveer 1 miljard euro per jaar. Het plan zou moeten worden ingevoerd in 2010. Tot die tijd wordt de bestaande financieringssystematiek voortgezet.

Beschikbaarheidstoeslag

Daarom is vorige week ook besloten om de kleinere ziekenhuizen in 2009 een beschikbaarheidstoeslag te betalen.

De zorgverzekeraars zien niets in het voorstel van de NZa dat hun rol beperkt. Zij zouden straks enkel over de prestaties moeten onderhandelen en niet meer over de beschikbaarheid. Ze hebben daarom vorige week een tegenplan gelanceerd dat gebaseerd is op een regiobudget voor de avond-, nacht- en weekeinddiensten. In dit plan blijven de zorgverzekeraars de verantwoordelijkheid houden over de hele acute zorg. “Met het NZa-advies zet je de beschikbaarheidskosten buiten het premie- en declaratiesysteem. Je kunt de acute zorg niet los zien van de rest van de zorg”, zegt Paul van Rooy, adjunct-directeur zorg van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

NZa advies

De ziekenhuizen zien weinig in het plan van de verzekeraars. “Wij steunen het advies van de NZa. Dit is geen goed voorstel van ZN. De beschikbaarheid is een verantwoordelijkheid van de overheid”, aldus de woordvoerder van ziekenhuisvereniging NVZ.

Samenwerking zorgketens

De NZa vindt het te vroeg om op het jongste voorstel van de verzekeraars te reageren. Eerder dit jaar adviseerde de NZa om één consulttarief voor acute basiszorg in te voeren. Voor patiënten wordt het dan even duur om naar de huisarts, de huisartsenpost of naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis te gaan. En ook voor de zorgverzekeraars zou het niet moeten uitmaken waar een patiënt de acute zorg haalt. Op het ogenblik loopt een verzekeraar minder risico op de zorg die in het ziekenhuis wordt geleverd. Door alle acute zorg gelijk te schakelen, wordt het aantrekkelijker om samenwerking tussen de eerste en tweede lijn doelmatiger te organiseren. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Acute zorg onnodig duur

IGZ: Acute Zorg onverzekerden in orde

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.