Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa brengt omvang boekwaarde care in kaart

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) brengt met een enquête de omvang van de boekwaardeproblematiek in de care in kaart. Nog in de eerste helft van het jaar moet er een regeling komen voor de AWBZ.
NZa brengt omvang boekwaarde care in kaart

Het ministerie van VWS wil per 2011 voor verpleeg- en verzorgingshuizen en intramurale instellingen in de ggz en gehandicaptenzorg een nieuw bouwregime invoeren. Daarin worden AWBZ-instellingen zelf verantwoordelijk voor de kapitaallasten. Die moeten ze terugverdienen via de tarieven. Formeel is het oude bouwregime al in 2009 afgeschaft, maar de nacalculatie van kapitaallasten loopt nog door.

Onrealistische afschrijvingstermijnen

Het boekwaardeprobleem is ontstaan omdat de overheid in het oude bouwregime afschrijvingstermijnen van vijftig jaar hanteerde. In werkelijkheid zijn instellingen vaak veel eerder afgeschreven, waardoor de gebouwen voor te veel geld in de boeken staan. Bij de overgang naar het nieuwe bouwregime, moeten AWBZ-instellingen die overwaarde afboeken. De vraag is wie die rekening gaat betalen. De NZa onderzoekt nu hoeveel zorginstellingen hiermee kampen en hoeveel een oplossing kost.

NZa-enquête cure

Eerder onderzocht de NZa de omvang van het boekwaardeprobleem in de cure, waarin het bouwregime al in 2008 is afgeschaft. Dat onderzoek is nog niet openbaar. De NZa zinspeelt op het versneld laten afschrijven van de overwaarde of een gegarandeerde afschrijvingsvergoeding van de overheid. Hierover geeft minister Klink meer duidelijkheid in de 1 oktober beloofde kapitaallastenbrief die naar verwachting 22 januari naar de Tweede Kamer gaat. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook

NZa tackelt boekwaardeprobleem cure

Kamer botst met Klink over kapitaallasten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.