Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa: ‘Doorleverplicht kan leiden tot faillissement’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is kritisch over doorleverplicht in de wijkverpleging. Die bedreigt de zorgcontinuïteit in de wijkverpleging en kan tot faillissementen leiden.
geld blut failliet
Foto: iStock

Dat staat in de monitor wijkverpleging die de NZa eind april 2018 heeft gepubliceerd. De NZa is kritisch over de cliëntenstops in de zorg. De eerste signalen daarvoor zijn er meestal in juni al. In de meeste gevallen omdat zorgaanbieders hun budgetplafond hebben bereikt. Afgelopen zomer stelde bijvoorbeeld Brabantzorg om die reden een cliëntenstop in. Buurtzorg Nederland gaf ook een schot voor de boeg, maar wist uiteindelijk met zorgverzekeraars tot een akkoord te komen. Patiënten moeten door cliëntenstops lang wachten op zorg. Vooral bij palliatieve zorg aan terminale patiënten levert dit pijnlijke situaties op. Zorg aan mensen die sterven laat geen uitstel toe, stelt de NZa. De NZa doet in de monitor de aanbeveling om aan deze situatie een einde te maken. Lees hierover ook later vandaag op Zorgvisie de samenvatting van de monitor wijkverpleging.

Doorleverplicht in thuiszorg

Kritisch is de NZa over de doorleverplicht. Zorgverzekeraars eisen vaak van thuiszorgaanbieders dat zij doorgaan met het leveren van zorg als het budgetplafond is bereikt. Ze worden dan feitelijk gedwongen tot het leveren van zorg zonder daarvoor betaald te krijgen. Buurtzorg Nederland liep bijvoorbeeld in 2016 10 miljoen euro aan inkomsten mis. In 2017 kreeg Buurtzorg de extra geleverde zorg wel grotendeels vergoed. De NZa is kritisch over de eis van zorgverzekeraars over het doorleveren van zorg als het budgetplafond is bereikt. ‘Die kan een grote financiële druk op aanbieders leggen die kan leiden tot faillissement. Op den duur kan hierdoor de zorgcontinuïteit in gevaar komen. Ook kan dit reden zijn voor aanbieders om cliënten te weigeren’, schrijft de NZa.

Niet akkoord met doorleverplicht

Steeds meer zorgaanbieders weigeren akkoord te gaan met de doorleverplicht. Brabantzorg heeft in 2017 geweigerd een contract te ondertekenen met VGZ. Door die harde opstelling wist de zorgaanbieder een beter contract af te sluiten, verklaarde bestuurder Adrie van Osch eerder dit jaar in Zorgvisie. ‘Een contract met doorleverplicht zou BrabantZorg verplichten tot het leveren van gratis zorg. Als straf had VGZ daarop een minder groot volume ingekocht. Terwijl klanten heel tevreden zijn over ons. Zorgbestuurders hebben te veel ontzag voor verzekeraars en de NZa. Het loont om een streep in het strand te trekken. We hebben nu wel goede afspraken kunnen maken met VGZ.’

 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Kent U die opmerking nog? “zorgverzekeraars mogen eisen wat ze willen”. Die kwam van de vorige NZa-baas Theo Langejan. Die zag het niet als een perverse prikkel. En als de zorgaanbieder nu geen zin heeft in contracten halen we de fraudeframe weer van stal. Doen de bazen van zorgverzekeraars het ook wel eens bij de supermarkt? 15 Euro betalen aan de kassa terwijl er duidelijk 18 Euro op de Kassabon staat? Denken ze bij de Supermarkt zo’n contract af te kunnen sluiten?
    Dit zorgstelsel is pervers.. misschien dat de huidige baas van de NZa het toch nog wel eens over een stelseldiscussie kan hebben?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.