Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

NZa geeft groen licht voor SOS-arts

Redacteur KinderopvangTotaal
De SOS-arts kan na lang soebatten van start gaan. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft, door de rechter gedwongen, een beleidsregel met bijbehorende maximumtarieven vastgesteld voor ‘Zorg op afroep’. Daarmee is het mogelijk een huisarts ook 's avonds, 's nachts of in het weekend te laten komen. De consument moet het zelf betalen.
NZa geeft groen licht voor SOS-arts

Mensen kunnen zelf bepalen wanneer zij een huisarts op bezoek willen laten komen met ‘Zorg op afroep’. Zij moeten daarvoor 70 tot 110 euro zelf betalen of via een verzekeraar die deze zorg in de aanvullende verzekering wil opnemen. Verzekeraars bepalen of zij deze vorm van zorg willen inkopen en welke vergoeding zij daarvoor in hun polis opnemen. De NZa had eerder een aanvraag voor de invoering van de SOS-arts afgewezen. De rechter van het CBb (College van Beroep voor het bedrijfsleven) heeft die afwijzing verworpen.

Bedrijven

SOS-Arts is een jaar geleden begonnen te werken in opdracht van bedrijven en organisaties, geheel buiten de basiszorgvoorziening. Door een overeenkomst met een arbodienst die een nieuw servicepakket lanceerde, konden de eerste SOS-artsen aan het werk. De eerstelijnszorg is kritisch over de SOS-arts, omdat de verleende dienst duur is – zo’n 70 euro per visite overdag – en omdat ook niet-huisartsen ingezet kunnen worden als SOS-arts.

Aparte status

Volgens SOS-arts-woordvoerder Martijn Buitenhuiszijn er veel artsen die graag voor hen willen werken. De organisatie wil ook andere, capabele artsen inzetten voor huisartsenwerk. “Doktersassistentes mogen inmiddels wel werkzaamheden van de huisarts overnemen maar een niet als huisarts geregistreerde arts, hoe bekwaam ook, mag dit niet. Het meest opvallende onderdeel van deze beleidsregel is dat SOS-arts een aparte status krijgt en weliswaar alleen met BIG-geregistreerde artsen mag werken maar niet meer gebonden is aan de kwalificatie ‘huisarts’ zoals deze via de commissie van het College voor Accreditatie Huisartsen, in feite door de Landelijke Huisartsenvereniging, wordt vastgesteld.”

Kwaliteitseisen

Volgens SOS-arts komt het herhaaldelijk voor dat een huisarts, die na 30 of 40 jaar met zijn of haar eigen praktijk stopt en daarna nog een aantal jaren bijvoorbeeld voor een huisartsenpost gaat werken, plotseling de titel huisarts niet meer mag voeren. En daarmee ook niet meer op de huisartsenpost mag werken. SOS Arts zal een commissie instellen die, onder het toeziend oog van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zal beoordelen of de artsen aan de gestelde kwaliteitseisen voldoen. SOS Arts zal de artsen zo nodig bijscholen op het gebied van spoedzorg. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

SOS-arts zoekt samenwerking eerstelijn

Rechter fluit NZa terug over SOS-arts

SOS-arts eist schadevergoeding NZa

SOS-arts vandaag van start

Voorlopig geen NZa-tarief voor SOS-arts

SOS-arts: ‘LHV reageert uit broodnijd’

3 REACTIES

  1. Is dit marktwerking? Na Buurtzorg, nu de SOS-arts met krenten uit de pap aan de haal? Gaat de SOS arts op ieder spoed af, hoe gecompliceerd dan ook? Of gaan de zware gevallen (excuus) naar de huisarts? Kunnen huisartsen ook voor niet direct urgente zorg 70 – 110 euro vragen? Veel vragen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.