Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

NZa: ongecontracteerde wijkzorg rukt verder op

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De ongecontracteerde wijkverpleging neemt toe van 90 miljoen euro in 2017 tot circa 200 miljoen euro in 2018. Steeds meer aanbieders zien af van een vast contract voor wijkzorg. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de monitor wijkverpleging.
financiële prikkels msb's belemmeren de juiste zorg op de juiste plek
Foto: Fotolia

Zorgverzekeraars hebben in 2018 voor 3,5 miljard euro wijkverpleging gecontracteerd. Dat is het totaal aan gecontracteerde en ongecontracteerde zorg en pgb. De 3,5 miljard euro is 200 miljoen euro meer dan in 2017. De toename zit hem vooral in de ongecontracteerde wijkzorg. In 2017 bedroeg die nog 90 miljoen euro, in 2018 zal de ongecontracteerde wijkzorg naar schatting 200 miljoen euro bedragen. Dat is een stijging van 2,8 procent naar 6,2 procent van de totale kosten voor wijkverpleging, valt te lezen in de NZa-monitor wijkverpleging.

Bewust geen contract wijkzorg

Het aantal zorgaanbieders dat bewust kiest voor zorg zonder contract neemt volgens de NZa-cijfers toe. Het percentage zorgaanbieders dat afziet van een contract met minstens één verzekeraars is gestegen van 12 procent in 2017 naar 19 procent in 2018. Van de 58 zorgaanbieders die ongecontracteerde zorg leveren in 2018 doet de helft dit om een financiële reden. Aanbieders vinden de geboden tarieven of het geboden budget te laag. Zorgverzekeraars zeggen in de NZa-enquête overigens dat zij geen toename ervaren van het aantal aanbieders dat bewust van een contract afziet. Zij zien geen verschil met 2018.

NZa waarschuwt voor hogere zorgpremie

De NZa noemt de toename van ongecontracteerde om twee redenen ‘onwenselijk’. In de eerste plaats zijn de kosten van ongecontracteerde wijkverpleging per cliënt per maand hoger dan gecontracteerde zorg. Volgens recent onderzoek van VWS worden de relatief hoge kosten van ongecontracteerde zorg waarschijnlijk veroorzaakt door een minder doelmatige personeelsinzet. In de tweede plaats ondermijnt de toename van de ongecontracteerde wijkzorg de taak van de zorgverzekeraars in het zorgstelsel om te sturen op kwaliteit en doelmatigheid. Bij ongecontracteerde zorgaanbieders hebben verzekeraars daartoe nauwelijks middelen. In contracten geven zorgverzekeraars nadere invulling aan afspraken in de hoofdlijnenakkoorden. De prikkels in contracten zijn gericht op het verminderen van het aantal geïndiceerde uren zorg. Die afspraken gelden niet voor ongecontracteerde aanbieders. Zij hebben juist baat bij het maximaliseren van hun omzet en drijven zo de zorgkosten op, aldus de NZa. De NZa waarschuwt voor negatieve effecten op de kwaliteit van zorg en verhoging van de zorgpremie.

Hoger beroep Zilveren Kruis

Zilveren Kruis heeft dit jaar geprobeerd de ongecontracteerde wijkverpleging te ontmoedigen met een strenger inkoopbeleid. Maar de zorgverzekeraar verloor een rechtszaak hierover van ZorgRecht, een groep zelfstandige wijkverpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers. Zilveren Kruis bereidt een hoger beroep voor, zegt Georgette Fijneman, directievoorzitter Zilveren Kruis in een interview in Zorgvisie magazine. ‘Als we die verliezen hebben we echt de politiek nodig.’

4 REACTIES

  1. Ongelooflijk jammer dat Zorgvisie dit artikel van de NZA zo plaatst. Het is wederom een poging om ongecontracteerde zorgverleners zwart te maken. Het stuk staat vol aannames die niet onderbouwd worden.
    Hoezo kosten ongecontracteerde zorg hoger? ? Ze nemen genoegen voor 75% van het marktconforme tarief, er gaat geen cent naar een middenlaag of overhead, de efficiency van de samenwerking van een zorgteam ZZP’ers is een schoolvoorbeeld voor verantwoord omgaan met geld die bestemd is voor de zorg (lees bestemd is voor de client), etc etc.
    Dat de zorgverzekeraars kiezen om legers controleurs in te zetten om aan de achterkant van de zorg deze groep te pakken op onjuistheden in hun factuur in plaats van om de tafel te gaan zitten met deze parels.. dat is hun eigen keuze en wat mij betreft een gemiste kans.
    Dit artikel is bangmakerij en stemmingmakerij …Wanneer staat er nu eens iemand op vanuit de zorgverzekeraars of NZA die dit signaal nu eens echt serieus gaat onderzoeken? Sta open voor dialoog en samenwerking ipv ongenuanceerde stemmingmakerij.
    Wat wel klopt in het artikel is dat de vraag / behoefte naar thuis zorg toeneemt!
    Dat mensen de regie wb zorg in eigen handen willen nemen verklaart de stap naar ongecontracteerde zorg. Kleine teams, direct, persoonlijk contact en hele goede zorg!. Laten we met elkaar ons goed voorbereiden op deze verandering is de zorg.
    Het pleidooi hoger beroep Zilveren Kruis vs St Zorgrecht is op 13 juni 9:30 in Arnhem!

  2. Lees alle reacties
  3. Het ongeloof stijgt net zo hard els de premie in de zorg. Toen er geen ongecontracteerde wijkverpleging was, steeg de premie. Nu die zorg er is, gebeurd hetzelfde.Waar ligt de waarheid of preekt en ieder in eigen straatje. Als burger sta je verbijsterd aan de kant om het zorgcabaret te aanschouwen. Wie heeft er gelijk en wie wordt de dupe?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.