Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa verplicht ggz-instellingen mee te doen aan pilot

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De NZa heeft ‘enkele tientallen’ ggz- en forensische zorginstellingen opgedragen om mee te doen aan de pilot voor de nieuwe productstructuur.
Cookie Op Weg Naar Nieuwe Bekostiging Ggz

Het aantal vrijwillige deelnemers was te klein en dus moeten nu ook instellingen verplicht mee gaan doen vanaf 1 januari 2018.

Dataverzameling

Sinds januari testen ggz-aanbieders op vrijwillige basis het nieuwe model. Zo verzamelen zij voor de NZa ‘onmisbare data voor de vormgeving en uiteindelijke implementatie’ van het model in 2020.  Er zijn inmiddels bijna voldoende deelnemende vrijgevestigden, maar de bijdrage van instellingen blijft achter. Dat baart de NZa en de brancheorganisaties zorgen.

Vrijwillig en verplicht

In de periode tussen november 2016 tot en met september 2017 hebben 140 zorgaanbieders zich vrijwillig aangemeld. De NZa heeft nu nog eens 50 ggz- en fz-instellingen verplicht om een aantal zorgclusters aan te gaan leveren. In totaal nemen nu rond de 170 zorgaanbieders deel aan de pilot. De NZa zegt geen lijst met namen te willen verstrekken van deelnemende instellingen.

Zorgclusters

De nieuwe productstructuur moet knelpunten van de dbc-systematiek wegnemen en nauw aansluiten op de zorgpraktijk. Het model bestaat uit zorgclusters. Overigens was de deelname in de eerste fase van de pilot, in 2016, wel voldoende. In deze fase testten bijna tweehonderd behandelaren het model op zorginhoud. Nu moeten vrijgevestigden en zorginstellingen gaan proefdraaien. Hieruit moet duidelijk worden welke behandeling zorgaanbieders leveren bij welk zorgcluster en dus ook welke kosten zij maken. Op basis van de resultaten kan de NZa het bekostigingsmodel verder vormgeven. Het zorgclustermodel wordt op zijn vroegst in 2020 van kracht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.