Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa verwacht discussies over ‘groeigelden’

Mark van Dorresteijn
De NZa wil 2,5 procent van het budget dat beschikbaar is voor de honoraria van vrijgevestigde medisch specialisten in 2012 reserveren voor snelgroeiende zorgaanbieders en nieuwkomers op de zorgmarkt. Hierbij hanteert de Zorgautoriteit het principe: wie het eerst komt, het eerst maalt.
NZa verwacht discussies over ‘groeigelden’

De NZa geeft aan dat dit bedrag beperkt is, maar dat dit voortvloeit uit de afspraken die de minister heeft gemaakt met de sector. Over de verdeling van het bedrag van ongeveer 47 miljoen, verwacht de NZa de nodige discussies.

Aanvragen

Dit zei de Zorgautoriteit bij monde van een woordvoerder tijdens de presentatie van het nieuwe consultatiedocument ‘Invoering prestatiebekostiging medisch specialistische zorg’. Snelle groeiers zijn ziekenhuizen die verwachten meer te groeien dan gemiddeld waardoor zij met het toegekende honorariumbudget niet uitkomen. Zij kunnen samen met de zorgverzekeraar en met het ziekenhuis waar de productie verdwijnt, een aanvraag indienen bij de NZa om aanspraak te maken op extra groeigelden. De NZa heeft hiervoor 23,7 miljoen gereserveerd. De resterende 23,7 miljoen gaat naar toetreders die na 2009 op de markt zijn gekomen. De NZa bepaalt aan de hand van een rekenmodel hoeveel een nieuwkomer krijgt.

Model

Het model van prestatiebekostiging is bedoeld om stijging van zorgkosten te beheersen. Daarnaast gaat de NZa voor 2012, 2013 en 2014 per ziekenhuis berekenen wat zij mogen uitgeven aan honoraria van medisch specialisten. Deze omzetplafonds zijn gebaseerd op de cijfers van 2009.

Overgang

Tegelijkertijd gaan ziekenhuizen afrekenen in zorgproducten in plaats van in dbc’s. Daartoe is het project DOT (dbc’s op weg naar transparantie ingevoerd). Op dit moment zijn alle 36000 dbc’s getransformeerd in 4000 zorgproducten. Minister Schippers wil DOT invoeren per 1 januari 2012. Ook wordt het vrije prijssegment uitgebreid naar 70 procent. Om het risico voor zorginstellingen te beperken, komt er een overgangsmodel van twee jaar. In het eerste jaar krijgen ziekenhuizen 95 procent terug van onvoorziene omzetdalingen, respectievelijk moeten ze 95 procent terugbetalen in geval van onvoorziene omzetstijgingen als gevolg van nieuwe berekeningen in DOT. In het tweede jaar is dit 70 procent. Bij de bepaling van het exacte bedrag dat ziekenhuizen moeten verrekenen, krijgen ook de zorgverzekeraars een rol.

Doorgaan

Zorginstellingen en zorgverzekeraars krijgen tot 15 juni de gelegenheid om te reageren op het consultatiedocument. Als alles volgens plan verloopt, is het model op 1 juli definitief en kunnen ziekenhuizen en zorgverzekeraars dit najaar onderhandelen over ‘dbc zorgproducten’ en niet meer in oude dbc’s. De tijd dringt, de Wet Marktordening Gezondheidszorg moet nog voor de zomer worden aangepast. Desondanks voorziet de NZa geen problemen meer met de invoering per 1 januari 2012. “Tenzij het kabinet klapt, dan hebben we een probleem.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.