Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Omzet huisartsen stijgt na nieuwe bekostiging

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De omzet van huisartsen is gemiddeld 1,2 procent gestegen na invoering van het nieuwe bekostigingsmodel. Dat blijkt uit berekeningen in opdracht van de LHV.
Omzet huisartsen stijgt na nieuwe bekostiging
Foto: ANP/Koen Suyk

In de meting is de omzet in het eerste kwartaal van 2014 vergeleken met de omzet in het eerste kwartaal dit jaar. Zeshonderd praktijken deden aan de meting mee. Op praktijkniveau komen grote uitschieters voor naar boven en naar beneden.

Huisartsenzorg

De omzetstijging zit hem vooral in het segment basiszorg en in de ketenzorg. In segment 3, de resultaatbeloning, daalt de omzet overwegend. Dit met name op de praktijkondersteuner somatiek en de zogeheten M&I verrichtingen. Hier onder vallen het plaatsen van spiraaltjes en het zetten van Cyriaxinjecties.

LHV

Volgens LHV-vicevoorzitter Bram Stegeman is nog niet duidelijk waar het verschil door is veroorzaakt: ‘Is de omzetverandering veroorzaakt door de nieuwe bekostiging, door het inkoopbeleid van de verzekeraar of door keuzes die een praktijk zelf maakt? Bovendien gaat het niet alleen om de ontwikkeling van de omzet, maar ook om die van het resultaat. De omzet stijgt bijvoorbeeld door meer inzet van de POH-GGZ. Dit brengt echter ook hogere kosten met zich mee voor de praktijk.’

Vaste tarieven

Juist begin deze maand draaide de NZa enkele nieuwe regels in de huisartsenfinanciering terug. Voor Cyriaxinjecties en spiraaltjes krijgen huisartsen vanaf volgend jaar weer een vaste vergoeding. In maart dit jaar dreigde de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen nog met een rechtszaak omdat zij de vergoedingen hiervoor te laag vonden. Bovendien leiden de nieuwe vergoedingsregels dit jaar tot vreemde effecten. Een huisarts die een gemiddeld aantal spiraaltjes plaatst, houdt hetzelfde inkomen, plaatst hij er meer dan gaat hij erop achteruit. Huisartsen die helemaal niets doen, gaan erop vooruit.

POH-ggz

De NZa schrapt ook de korting van 6,9 procent die voor prestatiebeloning via segment 3 is toegepast op chirurgie, intensieve zorg, oogboring en ambulante compressietherapie bij ulcus cruris. De maximumtarieven voor POH-GGZ worden per 2016 verruimd. Dit betekent dat per normpraktijk maximaal één fte POH-GGZ ingezet kan worden. In 2015 was dit nog eenderde fte. LHV-voorzitter Ella Kalsbeek waarschuwde al niet te vroeg te juichen: ‘Een uitbreiding van de POH-GGZ is voorzien, maar nu al lijkt het budget ontoereikend. En tot op heden is onduidelijk of het bedrag van 112 miljoen euro dat voor resultaatbeloning is gereserveerd wel volledig wordt uitgeven.’

1 REACTIE

  1. Omzetstijging  is wat anders dan stijging inkomen huisarts.. ‘winst uit onderneming’. Wel grappig dat de NZa huisartsen als ondernemer een vaag ‘norminkomen” oplegt en Schippers bij zorgverzekeraars winst uitonderneming verdedigt op basis van de EVRM, artikel 1 protocol 1.

    Dat de WMg, basis van de NZa, zeer wrs in strijd is met EVRM wordt al jaren gedoogd door zorgkoepels.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.