Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ondervoede patiënten liggen langer in ziekenhuis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Gemiddeld 15 procent van de patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is op hun eerste opnamedag ondervoed. Dit percentage kan oplopen tot 38 procent afhankelijk van het specialisme. Ondervoede patiënten liggen 1,4 dag langer in het ziekenhuis.
eten op tray.fotolia.jpg
Fotolia

Dit blijkt uit onderzoek van de stuurgroep Ondervoeding, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en VUmc, afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen.

Ziekenhuiskosten
Het vaakst komt ondervoeding voor bij geriatrie, oncologie, inwendige geneeskunde en gastro-enterologie. Ondervoede patiënten herstellen langzamer en hebben meer en ernstiger complicaties. Zij krijgen te maken met een verminderde spiermassa met als gevolg een afname van de algehele conditie en een afgenomen hart- en longcapaciteit. Dit heeft onder andere een langere opnameduur en een verhoogd gebruik van medicijnen tot gevolg. Hierdoor nemen de ziekenhuiskosten toe.

Betere voeding
Om ondervoeding tijdig te herkennen en behandelen, screenen ziekenhuizen hun patiënten hier op. In de afgelopen jaren is het percentage ondervoede patiënten dat op de vierde opnamedag adequaat wordt gevoed, verbeterd van gemiddeld 39 procent in 2008 naar 51 procent in 2014. Vaak is een vervolgbehandeling in de thuissituatie nodig. Overdracht van de voedingsbehandeling aan de huisarts, specialist ouderengeneeskunde en de eerstelijnsdiëtist is dan noodzakelijk.

Onderzoek
In het onderzoek is ruim een half miljoen patiënten op hun eerste opnamedag gescreend op ondervoeding. Resultaten zijn gepubliceerd in “The American Journal of Clinical Nutrition”.

Ziekenhuizen die gegevens hebben aangeleverd zijn ziekenhuis Bernhoven in Uden, het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam, het Gemini ziekenhuis Den Helder, het Haga ziekenhuis in Den Haag, het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam, Medisch Centrum Alkmaar in Alkmaar, Ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk, Tweestedenziekenhuis in Tilburg, VUmc  in Amsterdam, Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem, VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken….
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.