Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: verpleegkundigen moeten leidende rol krijgen bij innovatie

Bert Bukman
Verpleegkundigen zijn volgens collega's geschikt om de innovatie en digitale transformatie van zorginstellingen in goede banen te leiden. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse adviesbureau BDO Healthcare. Maar actie op dit vlak blijft vaak uit.
BDO Healthcare
© alvarez / Getty Images / iStock

Steeds meer zorginstellingen zien het belang van verpleegkundigen bij de noodzakelijke vernieuwing van de zorg. Dat blijkt een onderzoek van het BDO Centre for Healthcare Excellence & Innovation en de University of Pennsylvania School of Nursing.

Zowel klinisch als operationeel worden verpleegkundigen door collega’s gewaardeerd om hun vaardigheden op het gebied van procesverandering, aldus het rapport. Dit geldt ook voor meer dan 80 procent van de innovatiemanagers in de onderzochte zorginstellingen.

BDO Healthcare: onvoldoende gestimuleerd

Maar uit het onderzoek van BDO Healthcare blijkt ook dat deze vaardigheden nog onvoldoende worden gestimuleerd. Slechts 31 procent van de betrokken zorginstellingen belegt de verantwoordelijkheid voor innovatie en digitale transformatie expliciet bij een verantwoordelijke verpleegkundige. Dit terwijl het belang hiervan volgens de deelnemers aan het onderzoek zeer groot is.

‘Het is cruciaal voor het zorgsysteem om verpleegkundigen vroeg en vaak te betrekken bij patiëntgerichte oplossingen’, aldus Kelly Robke, vice-president van zorgtechnologiebedrijf Becton Dickinson. ‘Dit betekent dat ze niet alleen een rol krijgen bij productontwikkeling, maar ook beslissingsbevoegdheid voor de aanschaf en het implementeren van technische oplossingen.’

Visie Christine Aberson

Het onderzoek van BDO Healthcare sluit aan bij de visie van Christine Aberson, Chief Nursing Information Officer van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Tijdens de congresbeurs HIMSS19 waarschuwde zij ervoor bij innovaties de verpleegkundigen op de werkvloer niet te vergeten.

‘Mijn belangrijkste boodschap is dat je zorgprofessionals direct bij innovatie moet betrekken’, aldus Aberson. ‘Alleen dan kun je vernieuwingen efficiënt toepassen aan het bed. We moeten continu werken aan de verbinding tussen zorg en ict. Samen kijken naar de processen. Anders werkt het niet.’

Wearables bij ontslag

Een voorbeeld zijn de wearables die patiënten mee naar huis krijgen bij ontslag uit het ziekenhuis, die zaken als ademhaling en bloeddruk permanent meten. ‘Een prachtige vinding, maar je moet er wel goed mee omgaan. Om te beginnen kan zo’n wearable schijnzekerheid bieden. De patiënt heeft het gevoel dat hij of zij permanent in de gaten wordt gehouden. Maar is dat ook zo? Dat moet je wel regelen. Anders verandert er iets in zijn conditie dat ongunstige gevolgen kan hebben, maar grijpt niemand in. Dan ben je nog verder van huis.’

Overdracht bij ontslag uit ziekenhuis

Een ander probleem, dat volgens Aberson nog weinig aandacht krijgt, is de overdacht als een patiënt het ziekenhuis verlaat. ‘Die overdracht print ik nog altijd uit en geef hem op papier aan de patiënt mee. Mensen zijn hoogst verbaasd als ze dat horen, maar het werkt toch echt zo. De ict-systemen van ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorg sluiten namelijk onvoldoende op elkaar aan. Voor medische overdracht zijn al veel oplossingen gevonden, maar voor verpleegkundige overdracht nog niet. En dat is natuurlijk niet meer van deze tijd.’

Lees ook:
De verpleegkundige als schakel in de zorg tussen mens en technologie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.