Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onno Hoes ‘niet optimistisch’ over hulp aan verwarde personen

Bert Bukman
De hulpverlening aan personen met verward gedrag schiet tekort. Dat zegt Onno Hoes, voorzitter van het ‘Schakelteam’ dat zich met deze problematiek bezighoudt.
Hoes Onno Anp Sanderkoning
Onno Hoes, voorzitter Schakelteam Personen met Verward Gedrag. Foto: ANP/Sander Koning

Onno Hoes presenteerde op 5 oktober een tussenrapportage van het Schakelteam Personen met Verward Gedrag aan onder anderen demissionair minister Schippers van VWS. ‘We zijn niet optimistisch over de voortgang’, zei hij. ‘De urgentie lijkt soms weg te ebben. De hulp voor deze kwetsbare groep mensen is een van de meest complexe problemen van onze maatschappij. De politie moet nog te vaak in actie komen richting mensen die niets strafbaars hebben gedaan en zorg nodig hebben.’

Samenstelling wijkteams

Mensen met verward gedrag hebben vaak meerdere problemen. Dat vraagt om samenwerking in de hulpverlening, de behandeling en de financiering, aldus Hoes. ‘Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheden, verzekeraars en zorginstellingen.’

De rol van de gemeente is daarbij van groot belang. Het Schakelteam pleit voor een steviger regie op de samenstelling en werkwijze van wijkteams en op de samenwerking met andere professionals in de wijk. Preventie en vroegsignalering kunnen immers veel leed voorkomen, en bovendien bespaart dit op de kosten voor de gezondheidszorg.

Gas en licht

Volgens Hoes is er aandacht nodig voor signalen die verwarde personen uitzenden. Een apotheker die merkt dat medicijnen niet worden opgehaald, zou bijvoorbeeld aan de bel moeten trekken. Zaken als het niet betalen van nota’s voor gas en licht, kunnen een vraag om hulp zijn en verdienen niet altijd een sanctie als antwoord. ‘Dit vergt een andere cultuur, een andere manier van denken. De verantwoordelijkheid raakt feitelijk de hele samenleving, door iets meer om te kijken naar de medemens.’

Buikpijn

Het Schakelteam pleit ook voor betere ondersteuning van en beveiligde zorg voor personen die gevaarlijk gedrag vertonen. Ggz-instellingen en zorgverzekeraars moeten hierover heldere afspraken maken en de NZa zou moeten toetsen of partijen hun verantwoordelijkheid hierin nemen. ‘Als er partijen zijn die denken dat er mensen tussen wal en schip vallen, moet de NZa dit weten. We krijgen buikpijn als we denken aan wat er eventueel kan gebeuren’, aldus Hoes.

 

1 REACTIE

  1. Beetje ‘wij van WC-eend’-nieuws ( we houden ons groepje nog even in stand….). Verwarde personen/kwetsbare personen met complexe problemen kennen wij al 30 jaar en al 30 jaar blijft dat moeilijk. Ambities hebben is goed en zeker vroegtijdig signaleren (en dan ook handelen). Ook echter de realiteit voor ogen houden is verstandig (je gaat het niet oplossen). De tijdsgeest zal eerder opjagen naar meer uitval, grotere kloven en zeer complex gedrag. ’t Is jammer maar oplossing ligt in grotere maatschappelijke, compleet andere wegen van samenleven en najagen van geluk. Duurt nog een generatie of twee…..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.