Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Ontslaggolf bedreigt ggz

Mark van Dorresteijn
De bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg leiden mogelijk tot een verlies van duizenden arbeidsplaatsen. Dat heeft brancheorganisatie GG Z Nederland berekend.
Ontslaggolf bedreigt ggz

Minister Edith Schippers van VWS bezuinigt in 2012 593 miljoen euro op de ggz. Daarvan moeten ggz-aanbieders circa 430 miljoen euro verwerken: een budgetkorting (220 miljoen euro) en een verkleining van het basispakket (92 miljoen euro). Overige maatregelen leiden naar schatting tot ruim 120 miljoen euro minder inkomsten. Het gaat daarbij onder meer om het schrappen van het ‘no-show’-tarief uit de dbc’s, aanscherping van het inkoopbeleid en het verdwijnen van de tolkenvergoeding.

7000 banen

GGZ Nederland heeft berekend dat instellingen gemiddeld 10,5 procent minder budget krijgen. Omgerekend naar arbeidsplaatsen betekent dat een verlies van 7000 banen. Of die daadwerkelijk verdwijnen, is allerminst zeker. Een deel kan worden opgevangen met natuurlijk verloop en herplaatsing.

Snijden

Tot nu toe zijn er enkele organisaties die hebben aangekondigd te snijden in het personeelsbestand. Bij Bouman GGZ verdwijnen 90 arbeidsplaatsen, Verslavingszorg Noord Nederland schrapt 120 banen en bij GGZ inGeest zijn 60 arbeidsplaatsen overtallig. GGZ Nederland verwacht dat de komende maanden meer ggz-aanbieders reorganisaties bekend zullen maken.

Ketelmuziek

De vakbonden zijn gewaarschuwd dat 2012 een zwaar jaar gaat worden, maar formeel heeft alleen Bouman zich gemeld bij de vakbonden, aldus Elise Merlijn van FNV Abvakabo. Ze wil dan ook niets van een ontslaggolf weten. “Dat wordt niet gestaafd door de feiten. Het is tot nu vooral ketelmuziek van GGZ Nederland. Maar wij begrijpen ook wel dat er zwaar weer op komst is.” Toch vindt de vakbond het onverstandig als werkgevers op grote schaal werknemers gaan ontslaan, omdat ze daardoor over enkele jaren een bijna niet op te lossen arbeidstekort zullen krijgen. Het personeelsbestand in de ggz is fors vergrijst: een kwart is ouder dan 50 jaar. “Als je oudere werknemers ontslaat, zijn ze voorgoed verloren voor de sector”, stelt Merlijn. Tegelijkertijd is de instroom bij opleidingen laag. “Maar weinig jongeren kiezen voor de ggz. Als je nu fors gaat snijden, geef je het signaal af dat je een onveilige werkgever bent. Dat is funest voor je reputatie.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Bestuursvoorzitter GGzE levert deel salaris in

Schippers onderzoekt zorgmijding ggz

Bouman GGZ: Duizend cliënten in de goot

10 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat Rob en anderen beschrijven is to the point. De RvT zijn mi ook nutteloze en onnodoge dure zaken, goed voor oud politici zoals Hermans die 20.000/jaar verdiende als voorzitter van de RvT en nu rolt het ene schandaal na het andere naar buiten, over dure interrimmers. Toezicht? da heeft ontbroken. REn die Hermans zit ook nog in de senaat, is ook voorzitter van de RvT van de Radboud in Nijmegen waar hij ook vriendjes heeft binnengesleept, grootverdieners. Grote bah.

  3. Het is prima dat goede mensen in de zorg geld verdienen. Op dit moment zijn er alleen teveel mensen bezig met het organiseren van de zorg dan het werkelijk doen van de zorg. Dit wordt ook beter beloond. Het is veel lucratiever om achter een computer te zitten en te vergaderen/managen dan de hele dat voor iemand te zorgen. Gewoon de zorg, het primaire proces beter belonen! En de andere, secondaire processen minder. Wat kan er mis gaan? Nu gaat het ook al mis. Al JAREN!!!

  4. Een GGZ organisatie in Friesland heeft een voorzitter van de RvB die ruim boven de Balkenende-norm verdient en daarnaast ook nog 2 jaar een volledig (boven de Norm) salaris van zijn vorige werkgever verdiende!? Deze man besteed in zijn eigen organisatie rond de 40 % aan kosten die niet rechtstreeks aan de patient zijn toe te rekenen. Daar zit volgens mij nog voldoende rek. Al zullen de heren wel verkondigen dat die 40 % niet correct is. laat ze dat maar een echt onderzoeken en dan blijktdat die 40 % echt klopt. De man heeft allemaal vriendjes meegenomen uit Alkmaar die daar op een zijspoor stonden en nu veel geld verdienen (FWG 80) aan een directie-functie voor zogenaamde commerciele activiteiten???!!!
    Weg ermee!

  5. Het is net de echte boze wereld, laten we wel-zijn het zorgstelsel zoals het nu is, met teamleiders,floormanagers etc,geef het beestje maar een naampje,is het accent verlegd van zorgverlenen naar zorg creëren. Elke weldenkende pleeg, ziekenverzorgende weet heel goed waar het om gaat, en dat je maar 1 huishoudpotje hebt waaruit je kan besteden. Nu nog het doorvoeren op de werkvloer. Back to basics, zorgen voor!

  6. O bijna vergeten! Bureautjes die ook een graantje mee willen pikken. Denken dat ze verstand van zorg hebben en torenhoge facturen sturen. Er lopen genoeg goede mensen rond bij de instellingen. Tijd dat we onze eigen mensen eens dat vertrouwen durven te geven. En de verantwoordelijkheid geven. Wordt de baan van zorgverlener/verpleger gelijk een stuk leuker en interessanter. Raken mensen meer betrokken en doen hun werk automatisch beter. Nu voelt niemand zich begrepen, raakt gefrustreerd en erger. Zo moeilijk is het toch niet. Goed voor mensen zorgen. Hebben we daarvoor (extern)consult nodig? En commissies, vergaderingen, hervormingen, e.d.!?

  7. Voordat alle instellingen weer de ‘slachtofferrol’ gaan spelen. Waar ze overigens erg goed in zijn. Kunnen ze eens beter eens naar zichzelf kijken. Waar gaat het mis bij deze instellingen en waar kunnen zij processen verbeteren. Als ze dat goed doen houden ze vanzelf geld over! Nu gaat heel veel geld naar commissies, overbodige managers, klachtenbureau’s, nutteloze rvc’s e.d. Gewoon goed voor de mensen zorgen. Dan blijft er vanzelf geld over. Maar dat is moeilijk hé. Toegeven dat je al jaren je werk niet goed doet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.