Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Oost-Groningse ziekenhuizen komen op 1 locatie

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Ommelander Ziekenhuis Groep gaat verder op één, nieuwe locatie in Scheemda. De bestaande ziekenhuizen in Delfzijl en Winschoten sluiten zodra de nieuwbouw gereed is.
Oost-Groningse ziekenhuizen komen op 1 locatie

Dit heeft de OZG naar eigen zeggen “na goed overleg” met de Provincie Groningen, het UMC Groningen en zorgverzekeraar Menzis besloten. In de stedelijke gebieden in de regio worden eerstelijns zorgvoorzieningen ingericht om te zorgen dat voor de inwoners zorg dichtbij beschikbaar blijft.

Hoogwaardige ziekenhuiszorg

Door vergrijzing en bevolkingskrimp in de regio en toenemende kwaliteitseisen is het niet mogelijk de twee huidige locaties open te houden. De ziekenhuiszorg moet met de demografische ontwikkelingen mee veranderen om kwalitatief hoogwaardige ziekenhuiszorg voor de inwoners van Noord- en Oost-Groningen in de toekomst beschikbaar te houden, zo stelt de ziekenhuisgroep.

Strengere kwaliteitseisen

Een onderzoek door KPMG Plexus in opdracht van de OZG en Menzis naar de toekomst van de ziekenhuiszorg in deze regio wijst uit dat dit alleen mogelijk is als de zorg anders wordt georganiseerd en de ziekenhuiszorg wordt gebundeld in één regionaal ziekenhuis. Door de veranderende zorgvraag en de steeds strengere kwaliteitseisen krijgen de medisch specialisten van de OZG in de toekomst onvoldoende patiënten te behandelen om aan de geldende kwaliteitseisen en volumenormen te voldoen. Bij onveranderd beleid kan dit ertoe leiden dat onderdelen van de zorg niet meer mogen worden aangeboden.

UMCG

Uit het onderzoek van KPMG blijkt ook dat de OZG een sterke partner nodig heeft om de kwaliteit van de zorg te kunnen blijven garanderen. Dit geldt vooral voor de intensive care en acute zorg. Daarom gaat de OZG een intensievere samenwerking aan met het UMC Groningen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Fusie Refaja en OZG van de baan

Fraude met ligdagen kost OZG half miljoen

‘Oost Groningen kan één ziekenhuis missen’

Menzis pleit niet voor fusie in Oost Groningen

2 REACTIES

  1. Beste Marian, dit besluit is geen direct gevolg van bezuinigingen. Ziekenhuizen die te klein zijn financieel niet (onafhankelijk van bezuinigingen), maar kunnen met name niet aan kwaliteitsnormen voldoen, die (bewezen) een sterke relatie hebben met volume. Vraag aan jou is dan: heb je liever minder goed zorg dichtbij, of rij je liever wat langer voor goede zorg? Dat is natuurlijk persoonlijk, maar ikzelf kies voor de tweede optie.
    Uitdaging is wel om (basis) spoedeisende zorg en ook poli’s lokaal te organiseren, in samenwerking met eerstelijns zorgcentra.

  2. Lees alle reacties
  3. Dit is echt heel triest. Ik snap dat er bezuinigingen nodig zijn. Maar dit is gewoon niet goed. Spoedeisende hulp, ver weg. Bezoek, ver weg. Zo stimuleer je dat mensen nog verder van het platteland wegtrekken en werk je verdere krimp in die plaatsen alleen nog maar meer in de hand. Het is om te huilen. Laat ze dan in elk geval de poli’s op locatie open houden…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.