Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blokhuis heeft meer tijd nodig voor vragen over opmerkelijke online ggz-behandeling

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Om het nijpende tekort aan psychiaters op te vangen, is ggz-instelling Dimence met online behandelingen vanuit het buitenland begonnen. Cliënten kunnen via Skype op consult bij hun psychiater, die vanuit India werkt. SP-Kamerlid Maarten Hijink stelt staatssecretaris Paul Blokhuis vragen over deze opmerkelijke oplossing.
Beeldbellen
Foto: Alexander Dummer/ Unsplash

Blokhuis maakte deze week bekend later te zullen reageren op de vragen die het SP-Kamerlid over de nieuwe werkwijze heeft gesteld.

Personeelstekort ggz

Dimence – onder meer gevestigd in Zwolle, Deventer en Hardenberg – kampt met een tekort aan psychiaters. Twintig vacatures staan open bij de ggz-instelling. Om het nijpende personeelstekort aan te pakken en de zorgvraag te kunnen bedienen, werkt Dimence daarom sinds medio december met de Nederlandstalige psychiater Gerdje van Hoecke. Zij werkt vanuit India en behandelt ruim vijftig cliënten.

Online behandeling

Volgens Van Hoecke is beeldbellen zowel goed voor psychiater als patiënt. Zij meldt de Stentor dat de online behandeling voor de psychiater efficiënter is en bijdraagt aan het beter observeren van de cliënt, aangezien zij het gezicht van dichterbij ziet via Skype. Voordeel voor de cliënt is dat hij vanuit zijn huis een consult volgt. Van Hoecke valt het bovendien op dat cliënten tijdens het beeldbellen openhartiger zijn dan tijdens fysieke consults.

Positieve ervaringen

Volgens Dimence is het e-consult een mooi, maar in het begin ook spannend concept. Teamleider Agnes Meijerink-Blom vertelt dat cliënten – indien gewenst – door een andere behandelaar op locatie bij Dimence vergezeld kunnen worden voor hun eerste online behandelafspraak.

De eerste ervaringen zijn volgens de ggz-instelling positief. ‘De psychiater is goed bereikbaar, reageert snel op mailtjes en de cliënt hoeft er zelf de deur niet voor uit. Bovendien kan een naastbetrokkene ook aanschuiven tijdens het gesprek, mocht dat nodig zijn.’

Wachttijden

Wanneer cliënten een onlinebehandeling niet zien zitten, worden er alternatieve mogelijkheden besproken aldus  Dimence. De ggz-instelling benadrukt dat cliënten altijd kunnen kiezen tussen een online behandelaar en een fysieke psychiater. Toch kan het weigeren van een e-consult gevolgen hebben voor de wachttijd op een fysieke psychiater vanwege het grote personeelstekort. ‘Ook wij toveren niet zomaar een psychiater uit de hoge hoed’, meldt Dimence aan de Stentor.

Meer e-consults in toekomst

NictiZ waarschuwt in het dagblad dat ggz-e-consults altijd zorgvuldig moeten worden afgewogen. Het e-health expertisecentrum benadrukt dat het als aanvulling op een behandeling dient, niet zozeer als vervanging van. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvp) komen e-consults in de toekomst alleen maar vaker voor.

Reactie IGJ

De IGJ meldt de digitale consulten met interesse te volgen. De inspectie benadrukt dat de ggz-instelling zelf verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de zorg. Ondanks deze verantwoordelijkheid zijn er een paar regels voor e-consults. Zo moeten artsen een cliënt minimaal één keer in levende lijve hebben gezien alvorens zij medicatie voorschrijven. Dat kan niet met een beeldbellende psychiater vanuit India. Daarom werkt Dimence samen met specialistische collega’s die de patiënt kennen en fysiek gezien hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.