Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Opnamestop bij Ideaalzorg en Westmolen Wonen

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft namens VWS een opnamestop ingelast bij te Utrecht en Westmolen Wonen te Mijnsherenland. De inspectie constateerde eerder al tekortkomingen bij de zorgorganisaties.
Opnamestop bij Ideaalzorg en Westmolen Wonen

IdeaalZorg en Westmolen Wonen zijn de tweede en derde zorgorganisatie die deze maand op deze manier worden gedwongen hun zorg te verbeteren. Op 5 juni kreeg Panta Rhei een aanwijzing.

Ideaalzorg

Bij de thuiszorgorganisatie Ideaalzorg constateerde de inspectie eerder al dat er onvoldoende kennis van thuiszorg aanwezig was. Bovendien voldeed het bedrijf niet aan een aantal wettelijke eisen. Verder ontbraken er randvoorwaarden die belangrijk zijn voor het bieden van verantwoorde zorg, zoals protocollen voor medicatie. De inspectie stelde de organisatie daarom op 10 mei 2011 onder verscherpt toezicht.

Een bezoek op 31 mei 2011 toonde aan dat het bedrijf weinig actie heeft ondernomen om de benodigde verbeteringen door te voeren. “IdeaalZorg kon bijvoorbeeld weer geen zorgplannen overleggen en er was nog altijd geen toets voor de bekwaamheid voor voorbehouden en/of risicovolle handelingen van medewerkers”, aldus de inspectie. Hierdoor krijgt de organisatie per direct een opnamestop opgelegd en binnen twee weken moeten alle cliënten overgedragen zijn aan een andere thuiszorgorganisatie. Ideaalzorg mag pas weer cliënten aannemen als er sprake is van voldoende en deskundig personeel en goede zorgplannen.

Westmolen Wonen

Westmolen Wonen is een kleinschalige woongroep voor mensen die niet zelfstandig kunnen wonen en in het dagelijks leven ondersteuning en verzorging nodig hebben. De inspectie bezocht deze organisatie op 24 maart 2011 en constateerde dat de organisatie onder andere geen zorgdossier voor cliënten had, er geen gekwalificeerd personeel voor de doelgroep was en medicatiebeleid ontbrak. Ook deze organisatie mag geen cliënten meer aannemen die een indicatie hebben voor verpleging, persoonlijke verzorging of ondersteunende begeleiding. Verder moet het zorgdossier op orde gebracht worden en het personeel moet inzichtelijk deskundig zijn. Tot slot moet de organisatie binnen vier weken het aanwezige medicatiebeleid tonen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.