Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Optometrist kan huisarts en oogarts ontlasten’

Mark van Dorresteijn
Huisartsen en oogartsen kunnen ontlast worden door de inzet van optometristen. Dat komt naar voren in een onderzoek van het NIVEL dat gesubsidieerd is door de Optometristen Vereniging Nederland (OVN).
‘Optometrist kan huisarts en oogarts ontlasten’

De onderzoekers zien dat optometristen een aantal oogklachten kunnen vaststellen en behandelen. Zo kunnen zij huisartsen en oogartsen ontlasten, waardoor de oogarts zich kan concentreren op aandoeningen die om specialistische behandeling vragen. NIVEL-programmaleider Ronald Batenburg: ‘Als het om relatief ongevaarlijke klachten gaat, verwijzen optometristen minder snel door naar de oogarts. Door hun specifieke kennis van het oog en oogziekten kunnen zij patiënten in de eerste lijn dus ‘afvangen’. Vooral door diagnose en advies. Als je alles doorrekent, kan het gaan om duizenden patiënten per jaar. Of dit in de praktijk ook zal gebeuren, weten we echter niet. Dit blijft een verkennend onderzoek.’

Resultaten

Optometristen in de eerste lijn zien vooral mensen die bijziend of verziend zijn en mensen met staar. Gemiddeld 4 tot 10 procent van zijn patiënten verwijst de optometrist naar de oogarts. Uit het onderzoek blijkt dat huisartsen patiënten met dezelfde klachten vaker doorverwijzen dan optometristen. Voor bijvoorbeeld hangende oogleden die het zicht belemmeren, verwijzen huisartsen 32 procent van de patiënten naar de oogarts en optometristen gemiddeld 10 procent. Voor klachten over scherp zien en staar verwijzen optometristen ongeveer een derde van het aantal patiënten dat huisartsen daarvoor verwijzen. Voor een aantal andere aandoeningen is dit verschil kleiner. Voor verhoogde oogdruk en klachten door een bril verwijzen optometristen zo’n 70 procent van het aantal patiënten dat de huisarts doorverwijst.

Optometristen

Optometristen hebben eigen praktijken of werken bij opticiens, in oogklinieken en andere oogzorginstellingen. Een optometrist kan afwijkingen aan de ogen vaststellen en een bril of contactlenzen voorschrijven. Hij sluit mogelijke medische oorzaken van oogafwijkingen uit en kan therapeutische adviezen en oefeningen geven. Als de klachten worden veroorzaakt door een oogziekte, verwijst de optometrist zo nodig door naar de huisarts of oogarts. Het beroep is sinds 2000 in Nederland wettelijk erkend en beschermd onder de wet-BIG. Een optometrist is hoger en breder opgeleid dan een opticien en kan in de eerste lijn ‘als filter’ taken overnemen van de huisarts en oogarts.

Onderzoek

De onderzoekers vroegen optometristen en oogartsen welke aandoeningen goed door de optometrist zijn te beoordelen en behandelen, en voor welke moet worden doorverwezen naar de oogarts. Vervolgens keken ze specifiek naar verwijzing voor deze aandoeningen in de cliëntgegevens van acht optometriepraktijken verspreid over Nederland en achttien optometriepraktijken in de regio Rijnmond. Verwijzingen voor dezelfde soort aandoeningen in de huisartsenpraktijk werden geanalyseerd met gegevens uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Dit netwerk telt 84 huisartspraktijken met meer dan 335.000 patiënten. In deze huisartspraktijken worden continu gegevens over aandoeningen, aantallen contacten, verrichtingen, geneesmiddelvoorschriften en verwijzingen verzameld.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.