Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

NZa tikt opvoedpoli op de vingers

Mark van Dorresteijn
De Opvoedpoli blijft een detailcontrole door zorgverzekeraar DSW weigeren. De NZa eist nu dat bestuurder Linda Bijl meewerkt op last van een dwangsom.
NZa tikt opvoedpoli op de vingers
Foto: ANP - Lex van Lieshout
Premium

DSW wil toegang tot meer

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    8 REACTIES

    1. Weet u dat de CZ heeft geprobeerd om in standaardcontracten voor 2014 te stellen dat:de CZ de overeenkomst zou kunnen opzeggen als de zorgaanbieder zich negatief over CZ zou uitspreken.
      Nu zegt de CZ dat het een misverstand zou zijn.
      Maar deze ‘contract voorwaarde’ is absoluut passend in CZ-poetin-achtigecultuur.

    2. Lees alle reacties
    3. Als ik het geheel lees wordt het weer duidelijk dat de zorgverzekeraar geloofd worden nu ook weer door NZA, en dat de hulpverleners aan het kortste eind trekken. De opvoedpoli ontvangt al GEEN geld meer; dus dat machtsmiddel heeft de DSW al ingezet. Die meneer van DSW weet niet eens exact te weten om welk bedrag het gaat . Er is een convenant getekend tussen ZV en zorgaanbieders hoe in :3 stappen let wel van stap 1 naar 2 naar 3 te gaan. Ervaring leert dat ZV altijd stap 3 als eerste inzetten. Daar reageert een goede en ervaren hulpverlener met protest op. Europsyche heeft vorig jaar direct( stom genoeg en uitermate naief!)inzage gegeven aan de CZ. gevolg: faillissement en alle ZV volgden dit voorbeeld van de CZ.
      Vraag is heeft de DSW zich aan deze richtlijnen gehouden of houdt de opvoedpoli zich wel aan deze richtlijnen en dwingt zij zo de DSW met als prijskaartje ongeveer 300.000 euro niet ontvangen aan wel verleende zorg?

    4. Via twitter kennis genomen van de brief de gang van zaken rondom de zorgverzekeraar DSW en de opvoedpoli. De opvoedpoli vergeet een belangrijk element. Zij propageert al jaren het kastje en de muur te zijn. In de praktijk is gebleken dat binnen dit kader naast curatieve GGZ, er ook AWBZ individuele begeleiding, jeugdzorg en zorg vanuit de WMO is geboden. Helemaal terecht dat de meeste zorgverzekeraars in Nederland wakker zijn geworden en hier vragen over gaan stellen.

    5. De feiten in deze zaak zijn leidend. Op de site van NZA is een link aanwezig die verwijst naar de website van college bescherming persoonsgegevens. In 2011 is er voor een periode van 5 jaar toestemming gegeven voor o.a.materiële controles bij zorgaanbieders. De NZA en DSW handelen volledig volgens de wettelijke voorschriften. Er is feitelijk na een risicoanalyse gebleken dat de opvoedpoli opvallend declaratie gedrag vertoont. De volgende stap is dan een materiële controle. Een zwaar middel wat de ernst van de situatie verklaard. De opvoedpoli kan niet anders dan mee werken. Een plaatsing van de algehele correspondentie tussen de opvoedpoli en DSW is daarom zeer onverstandig en schaad direct de relatie tussen de opvoedpoli, DSW en andere zorgverzekeraars.

    6. Dat de NZa zonder enige vorm van wederhoor op deze manier de kant van de zorgverzekeraar kiest geeft te denken, sterker nog: het diskwalificeert zichzelf volledig als Zorgwaakhond. Privacybescherming is een groot goed wat ook niet door de NZa zomaar even kan worden verkwanseld. Juist na het inspectierapport van juni aangaande het ontbreken van voldoende privacybescherming in ziekenhuissystemen is het van eminent belang dat de NZa hierin voorbeeldig opereert. Een dossier is geen Facebookpagina welke maar even met deze en gene gedeeld wordt. Men kan zich afvragen welk belang DSW heeft om Opvoedpoli zo aan te pakken. De transitie van jeugdzorg naar gemeenten is misschien de reden: DSW heeft nu vooral belang bij schadelastbeperking over het verleden en heeft na de transitie niet meer met Opvoedpoli van doen. Misschien zijn er meer belangen: welke belangen heeft DSW bij ‘concurrenten’ van de Opvoedpoli? Ik ben heel benieuwd wat er allemaal speelt, maar dat dit onzuiver wordt gespeeld is helder. NZa: let op uw zaak!

    7. Verzekeraars mogen een detail controle als laatste middel inzetten. In de praktijk sturen zij al snel een Excel bestand (beveiligd met een wachtwoord) waarin zij om medische gegevens vragen. Zorgverzekeraars moeten de detail controles conform de Regeling zorgverzekering uitvoeren. De KNMG heeft een stappenplan samengesteld waarin zij de artsen adviseren om de medische gegevens tijdens het bezoek van de medisch adviseur te bespreken en deze niet op te sturen.

    8. Helemaal eens met de vogelvrije huisarts.
      Aangezien ik inmiddels meer verhalen heb gehoord over hoe onbehoorlijk en dwingend zorgverzekeraars te werk kunnen gaan, en daarbij over allerlei, ook wettelijke grenzen heen gaan, hecht ik weinig waarde aan hun klaagverhalen over zorgaanbieders. Meestal hebben die namelijk een terecht punt: bv. dat recht op privacy van patienten.
      Dat er daarmee een spanning bestaat tussen dit recht en de wens van zorgverzekeraars op controle en transparantie, is begrijpelijk, maar om dat op te lossen moet de koninklijke weg bewandeld worden: via parlement en zo

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.