Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouderenzorg in financiële problemen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
[Exclusief] Bureau Berenschot wist het een jaar geleden al: 800 van de bijna 2000 verpleeg- en verzorgingshuislocaties dreigen te worden gesloten.
Ouderenzorg in financiële problemen

De NOS telde ruim tachtig tehuizen die hun deuren op korte termijn moeten sluiten. Zeker dertien huizen zijn al gesloten. Oorzaak is de verandering in indicatiestelling. Per 1 januari 2013 zijn geen nieuwe indicaties meer gegeven voor zzp 1 en 2. Sinds dit jaar zijn ook de indicaties voor zzp 3 gestopt. Vanaf 2016 mogen veel minder indicaties worden afgegeven voor zzp 4. Mensen met een lage zorgvraag moeten langer zelfstandig blijven wonen en zelf huur betalen. Zij krijgen dan zorg thuis. Dit leidt tot grote consternatie onder de huidige bewoners van de huizen. In Zwanenburg moet wooncentrum Eigen Haard dicht. Hoewel de bewoners recht hebben op een plek in een verzorgingshuis, betekent dat niet perse in het huis waar ze al zitten. Het kan ook verhuizing naar elders betekenen. Bestuursvoorzitter Rob van Dam van het overkoepelende Amstelring heeft laten weten dat Eigen Haard in elk geval in etappes zal sluiten. Woningcoöperatie Woonzorg Nederland zegt onderzoek te doen naar de haalbaarheid van verbouwing van Eigen Haard om zo passende woonruimte aan kwetsbare ouderen en mensen met een beperking te kunnen bieden die beschermd willen wonen. Woonzorg wil de woningen daarom onder de huurtoeslaggrens houden.

Vastgoed

De veranderingen in de ouderenzorg gaan snel. Te snel, vinden de zorgaanbieders. Woordvoerder Wim Knol van Careyn: ‘Wij onderschrijven de veranderingen wel, maar het is te veel tegelijk en we worden nu overvallen door de snelheid waarmee het beleid wordt ingevoerd.’ Grootste probleem is het vastgoed. In relatief korte tijd moeten de organisaties de verpleegkundige zorg afbouwen. Die kosten krijgen ze niet vergoed. De kosten van leegstand komen vanaf 2018 geheel voor rekening van de zorgaanbieder door het volledig afbouwen van de nacalculatie. Careyn moet acht zorglocaties afstoten. Samen met de gemeenten en zorgverzekeraars zoekt de organisatie naar nieuwe voorzieningen. Op de gesloten locaties kunnen kleine huizen met verpleeghuiszorg komen of woningen met de mogelijkheid zorg in te huren. Knol: ‘Er zijn creatieve, en dus dure, oplossingen nodig.’

Veertig gemeenten

Wat het er niet gemakkelijker op maakt, is dat Careyn met meer dan veertig gemeenten onderhandelingen moet gaan voeren. De tarieven voor huishoudelijke zorg zijn fors gedaald en sommige gemeenten huren liever een schoonmaakbedrijf in. Schoonmakers vallen weliswaar in een lagere loonschaal, maar zijn niet opgeleid om gezondheidsproblemen te signaleren. Dat gaat ten koste van de kwaliteit, denkt Careyn. Toch probeert de organisatie de huishoudelijke hulp te blijven doen, maar het lukt niet altijd. De signaleringsfunctie wordt niet meer betaald.

Illusie

Er zijn nu tehuizen waarin zo weinig mensen wonen, dat de leefbaarheid in het geding dreigt te komen. Mensen moeten dan doorstromen naar een verpleeghuis omdat ze meer zorg nodig hebben of verhuizen. Dat heeft nog heel wat voeten in de aarde. Careyn begeleidt hun bewoners naar huis en betaalt de kosten van verhuizing. Het beleid van VWS is dat mensen langer thuis moeten kunnen blijven wonen, met intensieve thuiszorg. Dat dit kosten bespaart, is een illusie, denkt Knol:  ‘Het is zeker niet goedkoper om mensen thuis zorg te bieden. De zorg zal steeds zwaarder worden, het is minder efficiënt en dus duurder. Mantelzorg is vooral geschikt voor mensen die lichtere zorg nodig hebben, maar die zaten toch al niet meer in de verzorgingshuizen.’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.