Ouders twijfelen aan voortbestaan wooninitiatieven

Ouderinitiatieven voor jongvolwassenen met een beperking hebben het financieel steeds moeilijker. Ouders betwijfelen zelfs of hun woonvorm over enkele jaren nog bestaat. Dat staat in het rapport Net als thuis van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Foto: M.Dörr & M.Frommherz/stock.adobe.com

Naar schatting enkele honderden jongvolwassenen met een beperking wonen in kleinschalige ouderinitiatieven. Hun ouders kopen de zorg deels collectief in, meestal met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). De financiële basis voor deze woongroepen is echter wankel sinds de AWBZ is vervangen door de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat geldt het sterkst voor jongeren die nu onder de Wmo vallen. Door lagere indicaties en tarieven zijn sommigen twee derde van hun pgb kwijtgeraakt. Bovendien betalen veel gemeenten geen wooninitiatieventoeslag voor gedeelde kostenposten, zoals brandveiligheid. Ook in de Wlz zijn de pgb-tarieven verlaagd.

Gestapelde bezuinigingen

Naast een aanzienlijk

0
587

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.