Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Patiënt dwingt zorg af via rechter

Mark van Dorresteijn
Een astmapatiënt mag van de rechter voor zijn behandeling naar Davos. Zijn verzekeraar Univé had hem deze behandeling geweigerd.
Patiënt dwingt zorg af via rechter

Een woordvoerder van Univé heeft het bericht hierover van 4 april uit de Volkskrant bevestigd. De patiënt in kwestie heeft zware astma en een ernstige vorm van huisstofmijtallergie. Verblijf op een hoogte van 1560 meter kan de gezondheid van de man verbeteren.

Niet bewezen

Hoogleraar longziekten Elisabeth Bel uit het AMC had de patiënt een behandeling in Davos geadviseerd. Bel is gespecialiseerd in astma en gepromoveerd op het onderwerp bronchiale hyperreactiviteit. De medisch adviseur van Univé achtte de werkzaamheid van de behandeling echter niet bewezen en vond, gezien ‘de stand van de wetenschap’ dat behandeling in Nederland een passend alternatief bood. De rechter gaf de patiënt gelijk.

Misverstand

Sjoerd Vegter is bestuursvoorzitter van Merem, de organisatie waar zowel het Nederlandse Astmacentrum Heideheuvel als het astmacentrum in Davos onder vallen. Hij denkt dat er sprake is van een misverstand. “Zorgverzekeraars denken: ‘we sturen de patiënt naar een duur kuuroord’, maar dat is helemaal niet waar. Het tarief van de behandeling is hetzelfde als in Nederland en de totale kosten kunnen iets hoger uitkomen vanwege wisselkoersen en dergelijke.” Vegter wijst op het effect van de behandeling voor zware astmapatiënten. Een opname duurt twee tot drie maanden. Uit een Duitse studie blijkt volgens Vegter dat na de behandeling in Davos zowel het aantal doktersbezoeken als het aantal ziekenhuisopnames afneemt.

Effecten

Ook het astmacentrum in Davos concludeert op basis van de eerste resultaten uit eigen onderzoek dat de effecten positief zijn. “Het heeft met gebrek aan vertrouwen tussen dokters en verzekeraars te maken.” Vegter zegt pas een bijeenkomst voor verzekeraars te hebben georganiseerd om hen beter over de behandeleffecten te informeren.

Heldere criteria

Tegenover Zorgvisie vertelt de woordvoerder van Univé dat de behandeling tussen de 60 en 70.000 euro kost en daarmee niet noemenswaardig duurder is dan een behandeling in Nederland. Er zou echter te weinig duidelijkheid zijn over de behandelindicatie. “Wij moeten bij onze verzekerden deze behandelingen toetsen, maar het ontbreekt ons tot nu toe aan heldere criteria.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Halverwege de jaren 90 heb ik in Davos gewerkt. Ook toen was er voortdurend de discussie met verzekeraars over de meerwaarde van het hooggebergte behandelen in Davos.Ook toen zijn er alle mogelijke onderzoeken geweest die dit aantoonden.In die tijd heb ik gezien dat behandelen in het NAD levensreddend kon zijn. Dat deze discussie wederom via de rechter beslist moet worden is Nederland op zijn smalst.Grievend voor patienten, behandelaren en zorgverleners.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.