Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt nauwelijks betrokken bij dwang in ggz

Mark van Dorresteijn
De meerderheid van de mensen met langdurige en ernstige psychische problemen is ontevreden over het contact met de hulpverlener tijdens een periode van dwang. Dat blijkt uit een panelonderzoek van het Trimbos-instituut.
Patiënt nauwelijks betrokken bij dwang in ggz

Bij 80 procent van de patiënten is er geen inspraak over het type dwangmaatregel of de duur ervan. Ook de alternatieve interventies, zoals 1-op-1 begeleiding of High Intensive Care, lijken nog lang niet overal te worden toegepast. Marjan ter Avest, directeur van het Landelijk Platform GGz: ‘Al in 2009 hebben we onderzoek gedaan naar het terugdringen van dwang en drang in de psychiatrie. Ook hebben we concrete aanbevelingen gedaan en deze breed binnen de ggz-sector verspreid. Anno 2013 is er nog weinig mee gedaan.’ Zij roept de sector op om vaart te maken met het terugdringen van dwang, en de inmiddels ontwikkelde interventies snel toe te passen.

Alternatieven voor dwang

Bijna de helft van de patiënten geeft aan de dwang als negatief te hebben ervaren. Ongeveer 57 procent van de patiënten die met een dwangmaatregel te maken had, was ontevreden over het contact met hulpverleners gedurende die maatregel. Er zijn alternatieven voor dwang; maar de wensen worden nauwelijks ingewilligd. Uit het onderzoek blijkt dat er een groot verschil is tussen de wensen van de patiënten en de hedendaagse praktijk, terwijl er preventieve en alternatieve mogelijkheden zijn.  De meerderheid (80 procent) van de patiënten die meededen aan het panelonderzoek vindt 1-op-1 begeleiding of High Intensive Care een goed alternatief voor dwang. Van de patiënten die te maken hadden met dwang, geeft slechts 19 procent aan dat ze deze aangeboden heeft gekregen. Van de patiënten die meededen aan het onderzoek ziet de meerderheid (78 procent) de Crisiskaart als een belangrijk hulpmiddel bij het terugdringen van dwang. Slechts 9 procent van de patiënten die te maken hadden met dwang heeft een Crisiskaart van de zorginstelling ontvangen.

Panel

Het panel bestaat uit ruim 800 panelleden waarvan 528 een vragenlijst over dwangtoepassing in de ggz invulde. Hiervan hebben 242 panelleden ooit met een dwangmaatregel te maken gehad.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.