Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënten worden te lang versuft

Dementerenden en verstandelijk gehandicapten in zorginstellingen krijgen vaak ten onrechte langdurig kalmeringsmiddelen toegediend. Dat oordeelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het rapport over vrijheidsbeperkende maatregelen dat gisteren is uitgekomen.

Het ‘eronder houden’ van dementerenden en verstandelijk gehandicapten met medicatie gaat op termijn ten koste van het geestelijk welzijn, aldus de inspectie. IGZ wil dat instellingen veel zuiniger worden met kalmeringsmiddelen – een kwart minder vóór eind 2010.

Geen verzet

Een op elke drie dementerenden en verstandelijk gehandicapten in zorginstellingen krijgt de middelen langdurig toegediend. Bij patiënten die geen pillen willen slikken worden die soms vermalen en in vla toegediend, zodat zij zich niet kunnen verzetten.

Kalmeringsmiddelen

Familieleden van de patiënt zijn daar in die gevallen van op de hoogte gesteld, aldus de inspectie. Personeel ziet het toedienen van medicijnen, doorgaans pillen, volgens het rapport lang niet altijd als een beperking van de vrijheid van de patiënt. Het toedienen van kalmeringsmiddelen verschilt sterk per instelling, blijkt uit het onderzoek onder 86 zorginstellingen. Sommige zijn terughoudend, terwijl andere snel naar middelen grijpen om onrustig gedrag te beteugelen. De inspectie is daar kritisch over.

Medicatie

“Soms is medicatie nodig”, zegt een woordvoerder van de inspectie in regionaal dagblad De Stentor, “Bijvoorbeeld als patiënten psychotisch worden. Maar vaak zijn er ook andere manieren om mensen rustig te krijgen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Inspectie wil vastbinden patiënten uitbannen

Ouderen krijgen te veel slaapmiddelen

Inspectie controleert vrijheidsbeperking

Bekijk het IGZ-rapport

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.