Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn gaat gemeenten aanspreken op Wmo

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Gemeenten die hun Wmo-beleid niet aanpassen aan de recente uitspraak van de rechter, krijgen staatssecretaris Martin van Rijn van VWS op hun dak. Ook komt hij in juni met de beloofde Algemene Maatregel van Bestuur voor reële tarieven. Dat zei hij in een Kamerdebat over het faillissement van TSN.
RijnMartinvan300vws.jpg
Foto: VWS

Alle politici zijn blij met de recente uitspraak van de rechter over de Wmo, zo blijkt bij het debat over het faillissement van TSN. Eindelijk is er duidelijkheid over of huishoudelijke hulp onder de Wmo valt. Burgers in gemeenten die gestopt zijn met de huishoudelijke hulp hoeven niet meer naar de rechter te stappen. Gemeenten moeten echt maatwerk bieden aan burgers en kunnen niet volstaan met een algemene voorziening. Gemeenten kunnen oude indicaties voor huishoudelijke hulp ook niet zo maar aan de kant schuiven.

SP: wanbeleid
Maar daar houdt de overeenstemming wel zo’n beetje mee op. De partijen eerder die tegen de Wmo 2015 hebben gestemd, proberen hun gelijk te halen. Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten had staatssecretaris Martin van Rijn van VWS zich veel ellende kunnen besparen als hij in de wet had opgenomen dat huishoudelijke hulp tot het takenpakket van gemeenten behoort, zoals in de oude Wmo stond. Door hierover onduidelijkheid te laten bestaan heeft hij gemeenten de vrijheid gegeven om te stoppen met huishoudelijke hulp. Leijten spreekt van wanbeleid, omdat de enorme bezuinigingen op de Wmo hebben geleid tot te lage tarieven van gemeenten. Daardoor zijn thuiszorginstellingen failliet gegaan, hebben duizenden mensen hun banen verloren en zijn duizenden burgers hun vaste hulpverlener kwijtgeraakt.

Uitvoering Wmo verbeteren
Partijen die gedoogsteun hebben gegeven aan de Wmo 2015, D66 en de ChristenUnie, zijn ook kritisch. De rechter heeft een einde gemaakt aan alle onduidelijkheden over de interpretatie van de wet. Waar het op aankomt is dat de uitvoering in de praktijk ook gaat zoals de rechter heeft gezegd. Hoe gaat de staatssecretaris daarvoor zorgen?

Wetsovertreders en escalatieladder
In zijn antwoord toont Van Rijn zich zeer gelukkig met de uitspraak van de rechter. De huishoudelijke hulp hoort bij de Wmo, zoals Van Rijn herhaaldelijk heeft gezegd, daarover laat de wet geen enkelmisverstand, zei de rechter. Op de vraag van Vera Bergkamp (D66) en Mona Keijzer (CDA) of hij gaat optreden tegen wetsovertreders, antwoordt Van Rijn bevestigend. Hij gaat volgen of gemeenten hun beleid aanpassen en schrijven wat in zijn ogen wel en niet binnen de wet past. Gemeenten die het beleid niet in overeenstemming brengen met de wet, krijgen te maken acties volgens de ‘escalatieladder’ van de staatssecretaris.

Reële tarieven
Ook met reële tarieven in de Wmo gaat het goedkomen, verzekert hij de Kamer. De Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) zal in juni naar de Kamer gaan. De landelijke overheid gaat geen minimumtarief vaststellen. De kostprijs verschilt immers per zorgaanbieder en hij wil niet ingrijpen in de beleidsvrijheid van gemeenten. Wel zullen in die AMvB, die veel zal lijken op de Code voor verantwoord marktgedrag, elementen komen die onderdeel moeten uitmaken van een kostprijs waarmee zorgaanbieders hun personeel volgens de Cao kunnen uitbetalen.

Dossier Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. De artikelen gaan over verpleging en verzorging bij cliënten thuis en huishoudelijke hulp op indicatie, vaak in combinatie met de zorghervorming.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.