Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Pgb-houders massaal verstoken van zorg

Mensen die minder dan tien uur zorg in de week nodig hebben verliezen in 2014 hun persoonsgebonden budget (pgb). Het overgrote deel van hen kan geen gepaste vervangende zorg vinden bij instellingen, zo blijkt uit een enquête van belangenorganisatie Per Saldo.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Pgb-houders massaal verstoken van zorg

De groep die door de zogenoemde 10-uursgrens wordt geraakt bestaat uit 42.000 mensen. Van hen heeft Per Saldo zeshonderd mensen ondervraagd. Van de invullers zegt 84 procent geen passende zorg te kunnen vinden bij instellingen. De helft van alle invullers heeft zelfs al bij verschillende zorginstellingen geïnformeerd en nul op het rekest gekregen. Het gaat vaak om mensen met psychiatrische beperkingen zoals autistisch spectrum stoornissen, niet-aangeboren-hersenletsel en lichtelijk verstandelijk beperkingen. Zij hebben volgens Per Saldo vaak moeite met veranderingen en hechten daarom aan een vaste begeleider. Bij zorginstellingen is het in de meeste gevallen lastig om altijd dezelfde begeleider te

3
37

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Mevrouw Veldhuizen van Z. wist welke problemen deze maatregel ging geven. Opnieuw zullen mensen met een autische stoornis gedwongen worden om de dag thuis door te brengen. Maar weet je….autisten gaan niet de straat op en hun familie is vaak al zo murw van alles wat ze al hebben moeten doorstaan om een beetje hulp en erkenning te krijgen. Volgens Veldhuizen zouden we het recht op zorg behouden maar wat heb je aan dat recht als de zorginstellingen die zorg in natura moeten leveren, dat niet kunnen omdat ze onvoldoende productieafspraken hebben met de zorgkantoren. Ze wist het…..en toch doordrukken. Er zijn uitstekende zorgbedrijven die straks de deuren moeten sluiten omdat ze geen zorg in natura kunnen leveren . Het is te zot voor woorden dat men weet de PGB zorg veel goedkoper en vaak beter is en dat men daar in Den Haag niets van wil weten. Veel innovatieve zorgbedrijven die nu goed draaien op PGB-geld verdwijnen straks. Schaamteloos kruideniersbeleid bedacht door een leugenachtige regering. Of zou het komen omdat Veldhuizen van Zanten zelf uit de wereld van de grote zorginstellingen komt… Ook de huidige staatssecretaris weet wat de kracht van een goed PGB-stelsel is maar durft niet anders te beslissen….jammer, gemiste kans…maar wie weet wordt het plan van o.a. Per Saldo alsnog serieus bekeken en krijgen ook de kleine zorgvragers weer de zorg die ze nodig hebben!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.