Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Philips en Achmea starten groot e-healthonderzoek

Mark van Dorresteijn
Philips en Achmea zijn een zorgveldbreed onderzoek gestart naar zorg op afstand voor mensen met de chronische aandoeningen diabetes, hartfalen of COPD.
Philips en Achmea starten groot e-healthonderzoek

Het onderzoek, onder de noemer e-Vita, heeft als als doel de komende twee jaar ruim 5.000 patiënten te includeren, waarvan eenderde gebruik zal maken van innovatieve e-health toepassingen. Uitvoering ligt in handen van Zorg Binnen Bereik, een stichting die opgericht is door Philips en Achmea. Er wordt door de stichting 4,5 miljoen euro in het onderzoek geïnvesteerd dat in 2015 moet zijn afgerond.

Zelfmanagement en zorgpaden

Ziekenhuizen, huisartsen en universiteiten onderzoeken in het e-Vita programma samen hoe online zorgverlening en bewaking op afstand bijdragen aan zelfmanagement van patiënten en aan het verbeteren van eerste en tweedelijns zorgpaden. Dit moet leiden tot minder complicaties en een daling van de zorgvraag, waarbij de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen met een chronische aandoening wordt gehandhaafd of verbeterd.

Zorgplatform

Het zorgplatform e-Vita is nu in onderzoeksverband beschikbaar voor patiënten met diabetes en hartfalen. Eind 2013 wordt dit verder uitgebreid met patiënten met chronische luchtwegaandoeningen (COPD). Mensen met een chronische aandoening krijgen via het zorgplatform e-Vita inzage in  eigen patiëntgegevens die bekend zijn bij hun huisarts en specialist. Ze kunnen zich op de persoonlijke website bovendien bekwamen in kennis over hun ziekte. Ze houden hun eigen arts op de hoogte. Zo geven mensen met hartfalen onder meer met regelmaat gegevens door als bloeddruk, hartslag en gewicht via een telezorgoplossing van Philips, die op e-Vita is aangesloten.

Philips en Achmea

Léon van der Vorst, hoofd medische thuiszorgoplossingen van Philips Benelux: ‘e-Vita is het eerste initiatief op het gebied van e-health waarbij patiënten rechtstreeks en online verbonden zijn met het huisartsinformatiesysteem en er sprake is van tweerichtingsverkeer. Het is ook het eerste systeem dat meerdere aandoeningen ondersteunt. Op termijn kan iedere aandoening op een omgeving als e-Vita worden aangesloten.’

Mirande Groener, projectleider Kwaliteit en Innovatie bij Achmea: ‘In Drenthe, waar veel klanten verzekerd zijn bij Zilveren Kruis Achmea, maakt al een grote groep diabetespatiënten gebruik van e-Vita. Door onder meer de zelfredzaamheid en de zelfregie van mensen met een chronische aandoening te verhogen, verwachten we zorgverleners te kunnen ontlasten en de zorgkosten op langere termijn te verlagen. In de zorgverlening is nu nog onvoldoende ervaring om met e-health voor mensen met een chronische aandoening te kunnen zorgen. Dit onderzoek moet leiden tot meer inzicht in het gebruik en de effecten van zorg op afstand en de bijdrage daarin van een zorgplatform als e-Vita.’

 

Medische experts

Het onderzoek naar het effect van e-health wordt eind 2015 afgerond en staat onder leiding van medische experts op het gebied van diabetes, COPD en hartfalen. Een van deze experts is Henk Bilo, hij is diabetesspecialist en internist bij de Isala Klinieken. In het artikel ‘Motiveer patiënten om met e-health te beginnen’, vertelt hij meer het nut en de noodzaak van deze e-healtstudie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.