Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Philips ultrasound groeit stormachtig

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Philips-divisie die ultrasound-apparatuur maakt voor de zorg blijft hard groeien. Dat zei CEO Frans van Houten afgelopen vrijdag bij de presentatie van de nieuwste generatie geluidsapparatuur voor cardiologen.
Cardioloog Kathinka Peels (links) uit het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven demonstreert de werking van EPIQ.
Cardioloog Kathinka Peels (links) uit het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven demonstreert de werking van EPIQ. - Foto: Philips

Ultrasound is de techniek waarbij de binnenkant van het lichaam in beeld wordt gebracht door geluidsgolven het lichaam in te sturen. De techniek is al zestig jaar oud, maar biedt nog steeds mogelijkheden voor verbetering, stelde de Philips-topman. De wereldmarkt voor ultrasound-apparatuur groeide vorig jaar met 23 procent naar een miljard euro omzet. Marktleider Philips profiteerde daarvan met forse groei. Ook voor 2013 verwacht Van Houten forse groeicijfers. Philips Healthcare zorgde in 2012 met tien miljard euro voor 43 procent van de omzet van de multinational uit Eindhoven.

3D-beelden
De nieuwste generatie ultrasoundapparatuur EPIQ genereert bewegende 3D-beelden van het hart. Philips heeft EPIQ gelanceerd op het grootste cardiologie symposium ter wereld, dat afgelopen dagen in Amsterdam was georganiseerd. Cardiologen kunnen die beelden gebruiken tijdens hartoperaties en hun diagnostiek ermee verbeteren. ‘De beelden zijn helderder en scherper. Ook brengen ze in één handeling meer delen van het hart in beeld, zoals de rechterhartkamer, door cardiologen ook wel de verborgen kamer genoemd’, zegt cardioloog Kathinka Peels uit het Catharina Ziekenhuis enthousiast bij de demonstratie van EPIQ.

Stopcontact

De nieuwe apparatuur is mobiel, makkelijk inzetbaar en relatief goedkoop, stelt Conrad Smits, divisiemanager Ultrasound bij Philips. Hij werkt volgens het principe ‘plug in and play’: er is alleen een stopcontact nodig. Het apparaat op wieltjes kan gemakkelijk naast een ziekenhuisbed worden gezet of een operatiekamer in worden gereden. Een ander voordeel is dat artsen en patiënten, anders dan bij röntgenapparatuur, niet worden blootgesteld aan schadelijke straling. EPIQ, ontwikkeld met hulp van cardiologen, maakt een deel van de CT-scans overbodig en kan op die manier de productiviteit van ziekenhuizen verhogen, aldus Conrad.


Medisch Centrum Leeuwarden

In Nederland is het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) een van de eerste ziekenhuizen die met EPIQ-hartapparatuur gaat werken. Het MCL heeft daarover met Philips een contract gesloten. Het contract geeft het ziekenhuis de zekerheid van de inzet van de nieuwste apparatuur tegen vaste maandlasten. Een EPIQ-apparaat aanschaffen kost circa 2 ton. Philips heeft de afgelopen jaren zeven ‘partnerdeals’ gesloten met ziekenhuizen. Er zijn diverse contracten mogelijk. Sommige ziekenhuizen huren de apparatuur.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.