Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Philips openbaart aanpasbare herstelkamers

GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus in Antwerpen en Philips kondigen vandaag een wereldprimeur aan in de behandeling van patiënten die een beroerte hebben gehad: de installatie en ingebruikname van vier intelligente aanpasbare herstelkamers, genaamd ‘Adaptive Healing Rooms'.
Philips openbaart aanpasbare herstelkamers

De nieuwe patiëntenkamers zijn met speciale technologie uitgerust om de genezing te bevorderen. Zo heeft een kamer een kunstmatig dakraam dat de dag-nachtcyclus van buitenlicht nabootst en zo het bioritme stimuleert. Daarnaast kan de kamer stimulerende prikkels bieden, afgestemd op de patiënt. De verpleegkundigen hebben een unit/tablet, waarmee zij de kamer iedere dag opnieuw qua prikkels op maat kunnen maken van de patiënt. Dit betekent dat kort na opname zo weinig mogelijk prikkels gegeven worden. Na enkele dagen kan het aantal prikkels opgebouwd worden en kunnen bijvoorbeeld oriëntatie- of educatieve elementen worden ingezet ter bevordering van de revalidatie van de patiënt. Philips ontwikkelde dit nieuwe concept aan de hand van ervaringen van patiënten, met name in de beroertezorg, en de behoeften van ziekenhuispersoneel.

Ziekenhuis Antwerpen

De installatie van ‘Adaptive Healing Rooms’ in GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus is een persoonlijk initiatief van neuroloog William van Landegem. Hij gelooft sterk in het effect van gericht en gepersonaliseerd aanbieden van omgevingsfactoren zoals geluid en licht op de revalidatie van beroertepatiënten, en de positieve impact ervan op het herstelproces. Van Landegem: ‘Het codewoord hier is neuronale plasticiteit, dat wil zeggen het vermogen van de hersenen om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden en nieuwe behoeften. We weten immers dat de hersenen geen vastgeroest mozaïek van corticale representaties en functies vormen, maar dat het een dynamisch geheel betreft, waarbij een aantal functies, naargelang de omstandigheden, wordt onderdrukt of gestimuleerd, geïnhibeerd of gedesinhibeerd. Bedoeling is nu dergelijke neuronale plasticiteit zo veel mogelijk te triggeren.’

Kunstmatig dakraam

Uit onderzoek blijkt dat patiënten in kamers aan de zonzijde van een gebouw sneller herstellen dan patiënten die in andere kamers verblijven. Philips ontwikkelde daarom een kunstmatig dakraam dat een helder, zonnig wit licht uitstraalt op het bed van de patiënt en tegelijkertijd een blauwe hemel nabootst, compleet met subtiele veranderingen in lichtsterkte. De mogelijkheid om uit te kijken op een natuurlijke omgeving is een bijkomend voordeel dat het herstel van patiënten aantoonbaar bevordert.

Applicaties

De functiemogelijkheden van de Adaptive Healing Rooms in GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus concentreren zich momenteel op sneller herstel van beroertepatiënten. In een later stadium zullen extra applicaties kunnen worden toegevoegd, zoals digitale identificatie van de zorgverlener of interactief contact met het thuisfront.

1 REACTIE

  1. Mijn felicitaties!
    Kan in een eerder stadium kennis gedeeld worden met familieleden en zorgverleners. Zodat men handmatig e.e.a. kan simuleren tot dat deze manier van revalideren geimplementeerd is
    Er is bijv. behoefte aan lijst met advies voor revalidatie voor familie en zorgverleners en hoe vooral te communiceren met een patiënt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.