Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Plan voor ouderen die langer thuis willen wonen

Het kabinet trekt 340 miljoen euro uit om ouderen langer thuis te kunnen laten wonen. Dat staat in het programma Langer Thuis van minister De Jonge van VWS.
Minister Hugo de Jonge van VWS
Minister Hugo de Jonge: ‘Het kan niet zo zijn dat we op één plek te veel zorg leveren en dat op een andere plek mensen verstoken blijven van zorg.' Foto: VWS

Het programma is onderdeel van het Pact voor Ouderenzorg. In ‘Langer thuis‘ staat dat het belangrijkste gedeelte van de 340 miljoen gaat naar innovatieregelingen die de toepassing van nieuwe technologie mogelijk maken. Ook financiert minister Hugo de Jonge van VWS nieuwe woonzorgarrangementen.

Logeerzorg

Logeerzorg is een voorbeeld van een nieuwe woonvorm. Logeerzorg is voor mensen die te goed zijn voor het verpleeghuis, maar thuis veel zorg nodig hebben om het te redden. Ouderen kunnen hier een paar dagen blijven om te wennen aan een verpleeghuis. Via pilots met gemeenten en zorgaanbieders zal logeerzorg verder worden onderzocht. Het voorstel van logeerzorg komt onder andere van D66-Kamerlid Vera Bergkamp. ‘Ik ben vooral blij dat er experimenten komen met logeerzorg. Logeerzorg zorgt ervoor dat mensen kunnen wennen aan een verzorgingshuis en het ontlast de mantelzorger een vast aantal dagen per week.’

Specialist

Extra geld is ook gereserveerd om de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn en de spoedzorg in te zetten. De medische zorg en behandeling door de specialist ouderengeneeskunde wordt ondergebracht in de Zorgverzekeringswet. De Jonge: ‘De specialist ouderengeneeskunde heeft specifieke expertise die voorheen alleen in verpleeghuizen beschikbaar was. Nu meer ouderen thuis wonen is deze kennis ook in de wijk essentieel. Alleen dan wordt bijtijds duidelijk welke ondersteuning en zorg kwetsbare ouderen nodig hebben, zeker wanneer een opname nodig mocht zijn.’

Acute zorg

Het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) krijgt meer mandaat van de minister bij het maken afspraken over de beschikbaarheid en de bereikbaarheid van regionale acute zorg. De minister werkt aan nieuwe regelgeving om de positie van het ROAZ te versterken, zodat ook samengewerkt kan worden met partijen die betrokken zijn bij de in- en uitstroom uit de acute zorg.

Dementie

Ook het onderzoek over een sociale benadering van dementie van Anne-Mei The wordt verder ontwikkeld. Door middel van experimenten komt er specifiek aandacht voor de ondersteuning van zowel de mens met dementie als zijn mantelzorger.

Zelfstandig wonen

Van de 75-plussers woont 92 procent zelfstandig, twee derde van de 90-plussers woont nog zelfstandig. Van de thuiswonende 75-plussers maakt bijna een kwart gebruik van hulp en zorg uit meerdere domeinen.

Ouderenzorg op de juiste plek

Zorgvisie organiseert op 12 oktober het congres Ouderenzorg op de juiste plek. Hoogleraar ouderengeneeskunde Sophia de Rooij zal spreken over de uitdagingen bij het organiseren van ziekenhuiszorg aan huis. Hoogleraar acute ouderenzorg Bianca Buurman zal ingaan op de eerste ervaringen in wijkkliniek van het AMC en Cordaan. Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter Verenzo, spreekt over initiatieven van specialisten ouderengeneeskunde om zorg huisbezoeken en consulten aan huisartsen te geven. Publicist Pieter Hilhorst van de Raad voor Zorg en Samenleving reflecteert over gelukkig ouder worden en de beleidsomslagen die daarvoor nodig zijn. Directievoorzitter Georgette Fijneman van Zilveren Kruis vertelt hoe de zorgverzekeraar medisch-specialistisch zorg uit ziekenhuizen in de wijk beschikbaar wil stellen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.