Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Platform voor managen dure geneesmiddelen

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Sinds een paar weken is het platform Geneesmiddelenmanagement.nl beschikbaar. Met dit platform kunnen ziekenhuizen, medisch-specialistische bedrijven en zorgverzekeraars voorspellen wat de kosten en opbrengsten zijn van het gebruik van dure geneesmiddelen.
basvanmierden400.jpg
Bas van Mierden

‘De huidige praktijk is dikwijls dat specialisten in discussies met ziekenhuisapothekers jaarlijks aangeven hoeveel budget zij nodig hebben voor dure geneesmiddelen. Inhoudelijke discussies op basis van richtlijnen, uitkomsten en kosten vinden nauwelijks plaats. Degene met de meeste macht krijgt het meeste geld. Er wordt niet gemanaged. De zorgverzekeraar vergoedt op basis van nacalculatie’, aldus initiatiefnemer Bas van der Mierden. Hij heeft het platform met een aantal partners opgericht.

Dure geneesmiddelen
‘Dit is een onwenselijke situatie omdat er steeds meer dure geneesmiddelen bijkomen. Als je de stollingsfactoren meetelt, praat je al gauw over 10 procent van de omzet van een gemiddeld ziekenhuis. En dat percentage zal de komende jaren groeien doordat bijvoorbeeld veel nieuwe oncolytica op de markt komen. Immunotherapie wordt steeds breder toegepast. Je wilt een gelijk speelveld voor de discussie tussen specialisten onderling en tussen het ziekenhuis en de verzekeraar’, aldus Van der Mierden.  

Dashboard
Het nieuwe platform bundelt openbare data over prijzen, behandelrichtlijnen en uitkomstgegevens tot een dashboard. Zo wordt het gemakkelijker om de inzet van dure medicijnen te wegen ten opzichte van elkaar. ‘Wij kunnen bijvoorbeeld laten zien dat uit studies blijkt dat bij een behandeling 80 procent van de patiënten niet reageert op een medicijn dat 50.000 euro per persoon per jaar kost terwijl het een gemiddelde levensverlenging van vier maanden oplevert. Of we laten zien dat een beroepsrichtlijn beschrijft dat het dure geneesmiddel volgens de richtlijn pas wordt voorgeschreven als eerst twee (goedkopere) alternatieven zijn geprobeerd. Soms zie je dat deze stappen worden overgeslagen.’
Daarnaast worden 285 fase-III-studies vermeld en EMEA-GBG-registraties vermeld. Zo ziet een gebruiker van het platform welke geneesmiddelen binnenkort op de markt komen. Ook de spillage wordt direct zichtbaar gemaakt. Dat kan aanleiding zijn om bepaalde medicijnen op een andere manier toe te dienen.

Off label
Het ministerie van VWS probeert meer grip te krijgen op de kosten van dure geneesmiddelen. Met ingang van 1 januari 2017 moet bij de registratie en declaratie van add on geneesmiddelen de indicatie worden vermeld. Op deze manier wordt duidelijk wanneer dure geneesmiddelen “off label” (buiten het indicatiegebied) worden verstrekt. Off label-verstrekkingen worden straks niet meer automatisch vergoed.

Platform
Van der Mierden gaat ervan uit dat de managementinfo van zijn platform tot meer duidelijkheid zal leiden voor specialisten en ziekenhuisdirecties. ‘Als je straks met argumenten kunt uitleggen welke keuzes je hebt gemaakt, heb je minder discussies met de zorgverzekeraar over de vergoeding. En natuurlijk zal er altijd een hele kleine groep patiënten zijn die moeilijk ingedeeld kan worden. Voor hen kun je dan vergoeding op basis van nacalculatie afspreken.’

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.