Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Politie roept patiënten van Waterlandchirurg op zich te melden

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Patiënten die zich gedupeerd voelen door orthopedisch chirurg De Bruin kunnen zich melden bij de politie van Zaanstreek-Waterland. De politie onderzoekt namelijk de mogelijkheid een strafproces te starten.
Politie roept patiënten van Waterlandchirurg op zich te melden

Een woordvoerder van de politie deed haar oproep gisteren in het programma Radar.

Strafproces

Het is voor het eerst dat de politie een dergelijke oproep doet aan potentiële slachtoffers van een medicus. Bij de politie Zaanstreek-Waterland zijn inmiddels enkele aangiftes gedaan door patiënten van De Bruin die van mening zijn dat hij hen moedwillig schade heeft berokkend. Met deze oproep wil de politie ‘iedereen de mogelijkheid bieden zich te voegen in dit strafproces’, zo zegt de woordvoerder. Zij zegt er wel bij dat het medisch dossier van mensen die zich melden, door een onafhankelijk arts wordt bekeken. Op basis daarvan beoordeelt de politie of er sprake is van strafbare feiten.

Experimentele operaties

Orthopedisch chirurg De Bruin was jarenlang werkzaam in het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Hij voerde daar regelmatig risicovolle, experimentele rugoperaties uit. Na twee berispingen en een waarschuwing door het Medisch Tuchtcollege zette het ziekenhuis de orthopeed ruim een jaar geleden op non-actief. Vorig jaar juli heeft het ziekenhuis de toelatingsovereenkomst met De Bruin ontbonden. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Waterlandziekenhuis wil band met patiënten herstellen

Waterlandorthopeed verzet zich tegen ontslag

Waterlandziekenhuis moet betalen voor falende orthopeed

Orthopedisch chirurg Waterland op non-actief

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

2 REACTIES

  1. Het is een aaneenschakeling van traagheden, slechte en late beslissingen en fouten van bestuurder Jansen van het Waterlandziekenhuis. 154 claims van mensen die in gezondheidsproblemen zitten. Hoeveel zouden dat er zijn als Jansen vanaf het eerste signaal krachtig actie had ondernomen. Nu – niet lachen – is de actie gestart door het TV programma Radar. Geen Jansen, geen bestuur, geen collega’s, geen personeel, geen OR, en natuurlijk geen Inspectie voor de Gezondheid (het IGZ), nee RADAR. Ik hoor de reactie van het IGZ al: “Wij wisten het niet”. En het zware woord INSPECTIE dan. Houdt dat niet in dat je ONVERWACHT in ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen je licht opsteekt bij patiënten, personeel en vrijwilligers. Ik ken wel verpleeg- en zorginstellingen waarbij die groep een schrijnend boekje open kan doen. Al stuurt IGZ maar een brief: “U hoeft niet toe te staan dat we plotseling binnen zijn, maar bij deze vragen wij u toestemming om op een tijdstip dat ons schikt bij u een steekproef te mogen doen”. Van de instelling die niet reageert (heel triest maar die zijn er) en van de instelling die weigert of vooraf ingelicht wil worden (nog triester), weet je al heel, heel veel. En naar de instellingen die dat toezeggen, gaat een enorme preventieve werking uit. Zoals bij een vooraf aangekondigd quality award onderzoek. Dan wordt en is alles dagenlang perfect voorbereid, de patiënten kijken met stijgende verbazing en instemming toe en een week na het onderzoek is het weer de doffe ellende. Men schroomt niet om op het moment van de massale feestelijke uitreiking niet eens gezorgd te hebben voor BHV-ers.

  2. Lees alle reacties
  3. Niet te geloven de politie gaat mistanden in de gezondheidszorg behandelen. Natuurlijk zijn er in dit geval ook weer signalen gegaan naar de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ). Maar die wordt WAARSCHIJNLIJK alleen actief als je met je been onder je arm binnenkomt om te klagen. Altijd een standaard brief uit de kast – als je die al krijgt – die de zaak nog jaren aanhoudt. Dus gaat het kwaad gewoon door. “Leve de IGZ”. Minister Schipper en Staatssecr Veldhuizen leggen dezelfde slappe houding aan de dag. Nu met verkiezingen in zicht komt weer VAN ALLE PARTIJEN veelvuldig het rijtje dat inmiddels kinderen van vijf jaar op kunnen dreunen: goed onderwijs, adequate, goede en snelle zorg, sterke en doelgerichte defensie, gerichte overheidsbezuinigingen, veel wit in ziekenhuizen en veel blauw op straat en nog veel meer EN DAT ALLEMAAL OP EEN VOORAL DUURZAME WIJZE.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.