Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Poll: Moet het huidige zorgstelsel anders worden ingericht?

Tegenstanders van marktwerking vinden dat de coronacrisis aantoont dat concurrentie niet werkt. Steeds luider klinkt hun roep dat ons huidige zorgstelsel ten dode is opgeschreven. Ze vinden het tijd voor een nieuw zorgstelsel, dat uitgaat van samenwerking in plaats van competitie.
Samenwerking Zv
VWS: leg verantwoordelijkheden van zorgverzekeraars, zorgkantoren, gemeenten en zorgaanbieders ten aanzien van de totstandkoming van de regiobeelden vast te leggen in wet- en regelgeving.

Lees ook:

Wouter Bos: ‘Zorgstelsel heeft niet gefaald’
De coronacrisis laat zien dat er qua samenwerking binnen ons zorgstelsel veel meer kan dan ooit voor mogelijk werd gehouden. ‘We moeten het stelsel niet radicaal overhoop halen. Maar er moet wel veel gebeuren om het beter te laten werken’, vindt oud-zorgbestuurder en voormalig politicus Wouter Bos.
Lees verder >>

Wim Groot: ‘Minister Hugo de Jonge heeft vier jaar niks gedaan’
Minister Hugo de Jonge van VWS heeft de echte problemen in de zorg niet aangepakt. Met zijn contourennota om het zorgstelsel te veranderen, probeert hij over zijn graf heen te regeren. ‘We moeten niet te veel sleutelen aan ons zorgstelsel’, vindt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie.
Lees verder >>

Werkgroep VWS trekt harde conclusies over zorgstelsel
Topambtenaren van het ministerie van VWS constateren dat de marktwerking in de curatieve zorg ‘haar belofte van doelmatigheid tot op heden maar ten dele heeft ingelost. Ook in de langdurige zorg is nog doelmatigheidswinst te behalen.’ De werkgroep noemt veel knelpunten die vroeg of laat het zorgstelsel onder druk zetten qua betaalbaarheid, kwaliteit en toegankelijkheid.
Lees verder >>

Econoom Michiel Verkoulen: ‘Politieke plannen voor vervanging van zorgstelsel niet echt reëel’
Richting de naderende Tweede Kamerverkiezingen van 2021 denken enkele politieke partijen erover om het stelsel van gereguleerde marktwerking te vervangen. Hun plannen zijn beoordeeld door het Centraal Planbureau (CPB). Econoom en adviseur in de zorg Michiel Verkoulen ziet wel wat interessante aspecten, maar ziet bij geopperde stelsels wel veel struikelblokken. Naast hoge kosten voorziet hij op z’n minst acht jaar hoofdpijn.
Lees verder >>

1 REACTIE

  1. Hoe meer zieken, hoe meer geld er verdient wordt. Deze perverse prikkel moet weg. Het zou mooi zijn als we een systeem krijgen waarbij de arts (of de patient) wordt beloond op basis van gezondheid. Je ontkomt dan niet aan leefstijl verandering, zoals gezonde voeding, beweging, ontspanning (zoals massage) en zingeving.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.